Nagyvilág

Milliókat fenyeget a szmog

Peking autók (peking, kína, autók, )
Peking autók (peking, kína, autók, )

Pekingben minden korábban mért értéket túllépett a káros anyagok jelenléte a levegőben. A hatóságok 20 millió embert szólítottak fel, hogy csak akkor menjenek az utcára, ha valóban szükséges.

Az időseknek, betegeknek és gyerekeknek egyáltalán nem volt tanácsos utcára menni a szombati riadó után. “Javasoltuk az embereknek, hogy maradjanak távol a súlyosan szennyezet levegőjű városrészektől, tartózkodjanak a fizikai aktivitástól és a szabadtéri tevékenységektől” – fogalmazott felhívásában a pekingi környezetvédelmi központ.

A fővárosban és Kína északi részének más nagyvárosaiban három napja óriási a szmog, amely sokkal erősebb az amúgy is jelentős légszennyezésnél. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének indexe szerint az egészségre különösen káros szálló por mértéke rekordot ért el.

728 mikrogrammra szökött fel az egy köbméter levegőben jelenlévő káros anyagok aránya. A skálán korábban tapasztalt értékek is csak legfeljebb 500 körül voltak. A levegő 50 alatt számít jónak, 300 felett már veszélyes. A különösen káros – azaz 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen kiürülő – anyagok mértéke a kínai hatóságok által alkalmazott skála szerint is csúcson van: szombaton 456-on állt a mutató. Orvosok arra figyelmeztettek, hogy az extrém erős szmog szélütéshez, szívmegbetegedéshez, légzési nehézségekhez, de még rákhoz is vezethet.

A rendkívül rossz levegő ellenére a hatóságok nem hirdettek közlekedési tilalmat a járművek számára. Előrejelzések szerint nem várható gyors javulás a levegő minőségében. 2011 decemberében több mint 530 nemzetközi, illetve belföldi légi járatot töröltek Kínában a súlyos pekingi légszennyezettség miatt.

A kínai hatóságok akkor csak ködnek nevezték a szmogot, de az Egyesült Államok nagykövetsége a légszennyezettséget “veszélyesnek” minősítette. A „köd” akkor olyan sűrű volt Pekingben, hogy az ország északi részébe vezető főközlekedési útvonalakat is le kellett zárni. A súlyos légszennyezettséget a sok széntüzelésű hőerőmű, a rengeteg Peking környéki üzem és a nagy autóforgalom okozza.

A szmog korábban is okozott gondot. Egy évvel a pekingi olimpia előtt maga Jacques Rogge NOB-elnök aggódott a légszennyezés miatt. Akkor számos üzemet bezártak, és jó néhányat áttelepítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik