Nagyvilág

Jövőre akár az összes amerikai katona távozhat Afganisztánból

afganisztán (afgaisztán, )
afganisztán (afgaisztán, )

A Fehér Ház ezzel az eshetőséggel is számol.

Az amerikai kormányzat nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a 2014-es csapatkivonás után egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban – derült ki a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójának nyilatkozatából. „Egyelőre nem lehet tudni, hogy 2014 után maradnak-e amerikai katonák Afganisztánban, egyetlen opciót sem akarunk kizárni” – jelentette ki Ben Rhodes.

Az amerikai kormányzat részéről most először hangzott el nyilvánosan, hogy akár egyetlen amerikai katona sem maradna Afganisztánban 2014 decembere után. A kérdés minden bizonnyal szóba kerül Barack Obama amerikai elnök és Hamid Karzai afgán államfő tárgyalásain pénteken a Fehér Házban.

Az amerikai védelmi minisztérium állítólag kitart amellett, hogy elegendő létszámú amerikai kontingens maradjon Afganisztánban ahhoz, hogy az ország ne váljon ismét az al-Kaidához hasonló szélsőséges csoportok menedékhelyévé, és az afgán biztonsági erők képesek legyenek fenntartani legalább a stabilitás bizonyos szintjét. A 2014 utáni kontingens kívánatos létszámát korábban 6-15 ezer, később már csak 3-9 ezer főben határozták meg az amerikai hadsereg vezetői.

Jelenleg 66 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik