Nagyvilág

Halászlét főzött Áder Afganisztánban

áder (áder)
áder (áder)

Vasárnap óta a kint szolgáló magyar alakulatokat látogatja végig.

Afganisztán és Németország államfőjével is tárgyalt Áder János köztársasági elnök hétfőn Kabulban, illetve Mazari-Sarifban, ahová az államfő elsősorban azért utazott el, hogy meglátogassa az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat.

A köztársasági elnök halászlét főzött a magyar katonáknak Mazari-Sarifban, a Camp Marmal nevű ISAF bázison – Fotó: MTI

Elismerés katonáinknak

Hamid Karzai afgán elnök nagy elismeréssel szólt a magyar katonák teljesítményéről. Megdicsérte a magyar katonákat és köszönetet mondott a munkájukért. Mint a köztársasági elnök elmondta, Karzai azt szeretné, ha a két ország közti együttműködés annak ellenére folytatódna, hogy a nemzetközi erők 2014-ben kivonulnak Afganisztánból, azaz a tanácsadói, mentori munkára továbbra is szükség lesz.

A megbeszélésükön a katonai kérdéseken kívül a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztése is szóba került, és arról is tárgyaltak, hogyan lehetne bővíteni a kétoldalú oktatási együttműködést. Jelenleg mintegy kéttucat afgán diák tanul Magyarországon – mutatott rá a köztársasági elnök, aki a tárgyalásokon jelezte Karzainak, hogy ha van rá igény, Magyarország akár agrármérnökök, akár orvosok, akár műszaki értelmiségiek számára európai, sőt világszínvonalú képzést tud nyújtani.

Egy kis főzöcske

Német kollégájával, Joachim Gauckkal, aki szintén most jár először Afganisztánban, Áder János jövő márciusi, berlini útját előkészítendő találkozott az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban. Elmondása szerint a Német Szövetségi Köztársaság elnöke azért akart most, a márciusi hivatalos elnöki megbeszélés előtt találkozni vele, hogy köszönetet mondjon a magyar katonák munkájáért, és kifejezze, milyen jó az együttműködés a magyar és a német katonák között Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik