Nagyvilág

Fegyvert ragadott Áder

áder (áder)
áder (áder)

A köztársasági elnök szerint arra kell törekedni, hogy a csapatkivonásig ne nőjön az áldozatok száma.

Már hazafelé tart Afganisztánból Áder János. Mint a hazaúton a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, az Afganisztánban töltött napok alatt olyan élményeket kapott, amilyenekre még nem volt példa politikai pályafutása során.

Fotó: MTI

Emlékeztetett arra, hogy a misszió tíz éve alatt sem köztársasági elnök, sem hivatalban lévő miniszterelnök nem látogatta meg a katonákat. „Épp ideje volt annak, hogy tíz év teljesítményét visszamenőleg is elismerje az alkotmány szerint a hadsereg főparancsnoki jogával felruházott köztársasági elnök” – hangsúlyozta Áder, aki látogatása során tárgyalt mások mellett Hamid Karzai afgán elnökkel és katonai vezetőkkel is.

Mindannyian elismeréssel szóltak a magyar katonákról, legyen szó a tűzszerészek, az egészségügyben dolgozók, a harctéri vagy a logisztikai feladatokat ellátók teljesítményéről – számolt be a találkozókról az államfő, aki szerint mindez öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban.

A köztársasági elnök átadta a kint szolgáló katonáknak a családtagjaik által, otthonról küldött ajándékokat, halászlét főzött a békefenntartóinknak a német Camp Marmal légibázison, Mazari-Sarifban, valamint ismerkedett a katonák által használt fegyverekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik