Nagyvilág

Puccskísérlet a képviselőházi elnök ellen

John Boehner  (John Boehner )
John Boehner  (John Boehner )

John Boehner ellen a saját párttársai szövetkeztek.

Mindössze fél órával a házelnöki tisztségről folytatott szavazás előtt fújta le republikánus képviselők egy csoportja azt kísérletet, amely John Boehner képviselőházi elnök újraválasztásának megakadályozására irányult – közölte az amerikai kongresszus híreire szakosodott Roll Call című lap internetes kiadása.

A szervezkedők csak azért álltak el a tervüktől, mert eredetileg azt tervezték, hogy akciójukat akkor hajtják végre, ha azt legalább 25-en támogatják, ám egy képviselő a szavazás reggelén visszalépett. A lap szerint a frakción belüli zendülés vezetői Justin Amash, Mick Mulvaney és Raúl R. Labrador képviselők voltak; a Roll Call a puccstól visszarettent képviselőt nem nevezte meg. Végül csak 12 republikánus képviselő szavazott a házelnökké először 2011-ben megválasztott John Boehner “duplázása” ellen.

A zendülők abban bíztak, hogy a házelnök újraválasztásának kudarca esetén összeülő republikánus konferencia megteremtette volna a lehetőséget egy “trónkövetelő” színrelépéséhez.

Boehner fő “bűne” a zendülők szemében az volt, hogy nem erőltette az általuk szorgalmazott költségvetési megszorításokat, és az utolsó pillanatban a demokratákkal együtt megszavazta a “fiskális szakadék” elkerüléséről kötött kompromisszumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik