Nagyvilág

Megszavazták az amerikai költségvetést

Az amerikai képviselőház megszavazta pénteken a szövetségi kormány jövő október 1-jéig terjedő költségvetését, amelyben 915 milliárd dollárt hagytak jóvá az intézményi kiadásokra.

A kongresszusi demokrata és republikánus párti vezetők már az előző nap megállapodtak a szövetségi költségvetés vitás kérdéseiről, és így valószínűvé vált, hogy péntek éjféltől nem bénulnak meg a “nem létfontosságú” intézmények a finanszírozás hiányában. Nyitott kérdés maradt akkor, hogy az alku 2012. október 1-jéig, vagyis az új pénzügyi év kezdetéig, vagy csak két hónapig, február végéig érvényes.

Pénteken a képviselőház 296-121 arányban szavazta meg a költségvetést, a szenátus pedig szombatra halasztotta a szavazást úgy, hogy megszavazott egy 24 órás, ideiglenes finanszírozási tervet. Jay Carney fehér házi szóvivő nem válaszolt pénteken arra az újságírói kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök kihirdeti-e a törvényt az esetleges szenátusi jóváhagyás után, de azt mondta, hogy biztató a két párt megállapodása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik