Nagyvilág

Nem akarnak magyar marhákat a fehéroroszok

szarvasmarha (szarvasmarha, )
szarvasmarha (szarvasmarha, )

Átmeneti korlátozásokat vezetett be a Magyarországról származó kérődzők - szarvasmarha, juh és kecske - importjára és tranzitjára Fehéroroszország. A tilalmat egy Németországban 2011-ben feltűnt és onnan állítólag továbbterjedő járványos állatbetegség miatt rendelték el.

A fehérorosz állatorvosi szolgálat szombati jelentésében a korlátozást azzal indokolták, hogy Magyarország területén “olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói”.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közlése szerint Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést. Ezt jelentették is az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE). Az agrártárca hatékonyan kezeli a kialakult helyzetet – jelentették ki, hozzátéve, hogy bővebb tájékoztatással hétfőn tudnak szolgálni.

Az eddig kevéssé tanulmányozott betegséget első felbukkanásának helyéről, a németországi Schmallenbergről nevezték el. Ezen a Kölntől mintegy 80 kilométerre fekvő településen mutatták ki először a járványos megbetegedést három tejelő szarvasmarhán 2011 augusztusában. A betegség egyebek között átmeneti magas lázat, gyomor- és bélpanaszokat, tejhozamcsökkenést, továbbá holtellést, magzati és későbbi fejlődési anomáliákat is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik