Élet-Stílus

Korábban halunk a marhahústól?

A Harvard kutatói szerint hosszú távon növelik a szívbetegségek és a daganatok kialakulásának esélyét.

Bár abban a táplálkozási szakemberek is egyetértenek, hogy a hús elengedhetetlen része a napi egészséges tápanyagbevitelnek, egy, a közelmúltban a Harvardon végzett vizsgálat miatt arra buzdítják az embereket, hogy ha tehetik, csökkentsék a bevitt vörös hús mennyiségét.

Hogy mégis miért? Mert a vörös húsok (többek között a sertés, a marha és a bárányhús) kedvezőtlenül befolyásolják a cukoranyagcserét, növelik a szív- és az ehhez kapcsolódó keringési betegségek, valamint a daganatok kialakulásának valószínűségét.

Mindezt egy 28 éven keresztül zajló vizsgálat végén állapították meg, amiben 110 ezer felnőtt vett részt. Kiderült, hogy azok a vizsgált személyek, akik naponta ettek vörös húsokat 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg a vizsgált időszak alatt, és 14%-kal nagyobb eséllyel alakult ki náluk valamilyen szívbetegség vagy rosszindulatú daganat.

Az egészségre elsősorban a feldolgozott húsok jelentettek veszélyt, abban az esetben viszont, ha valaki a vörös húsokat más fehérjeforrásokra (olajos magvakra vagy teljes kiőrlésű gabonára) cserélte, az jelentősen csökkentette a halálozási kockázatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik