Nagyvilág

Megúszták a megszorításokat az amerikaiak

A képviselőház is megszavazta a kétpárti megállapodást, Obama pedig folytatja a hawaii szabadságát.

Az Egyesült Államok képviselőháza is jóváhagyta kedd éjjel az úgynevezett „költségvetési szakadék” elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást. 257 szavazattal 167 ellenében megszavazott törvénnyel elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és azok az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítások, amelyeknek a korábbi tervek szerint január 1-jétől kellett volna életbe lépniük.

A legtehetősebbek megadóztatásának jelszavával két hónapja újraválasztott Barack Obama elnök, aki a döntést jelentős politikai sikereként könyvelheti el, üdvözölte a képviselőházi szavazást, ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek után nem kívánja megismételni a tavalyi év megosztó kongresszusi vitáját a hitelfelvételi plafonról. Fehér házi beszéde után Obama azonnal visszautazott Hawaiira, hogy folytassa szabadságát, amelyet múlt szerdán a kétpárti egyeztetések ellenőrzése céljából szakított meg.

A “költségvetési szakadék” elkerüléséről kötött washingtoni megállapodás törvénybe iktatására kedd reggel emelkedéssel reagáltak az ázsiai tőzsdék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik