Nagyvilág

Borús jövőt jósol Merkel

Nehezebb lesz a gazdasági környezet jövőre a német kancellár szerint.

Angela Merkel német kancellár szerint jövőre nehezebb lesz a gazdasági környezet, mint az idén volt, a nemzetközi gazdasági válság tovább tart. A hétfőn közvetítendő újévi televíziós beszédében – amelynek szövegét a média számára már vasárnap éjjel közzétették – a kancellár úgy vélte: az Európai Unióban elhatározott reformok hatásai kezdenek érződni, de még sok türelemre van szükség a helyzet rendeződéséhez.

Merkel megállapította, hogy a világ még nem vonta le elégséges mértékben a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait. Nemzetközi szinten tovább kell lépni a pénzügyi piacok ellenőrzésének terén – hangoztatta a kancellár. Mint mondta, “nem fordulhat elő még egyszer a felelősség ilyen mértékű hiánya”. Szerinte “egy szociális piacgazdaságban az állam a rend védelmezője, és az emberek számára meg kell teremteni annak a körülményeit, hogy bízhassanak ebben”.

A választásokra készülő kormányfő azt is kiemelte, hogy a nehéz helyzet ellenére a két Németország újraegyesülése óta a munkanélküliség a legalacsonyabb, az állások száma pedig a legmagasabb szinten van hazájában.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik