Nagyvilág

Merkel: egész Európa jövőjéről szól az euróválság

Angela Merkel német kancellár szerint nem lesz döntés a Görögországnak nyújtandó nemzetközi hitelekkel kapcsolatban Antonisz Szamarasz görög kormányfővel tartandó pénteki találkozóján.

„Nemcsak gazdasági kérdésekről van szó, hanem a legfajsúlyosabb politikai kérdésekről, és ezáltal egész Európa jövőjéről” – nyilatkozta Merkel az elhúzódó adósságválságról. A kancellár hangsúlyozta, hogy Európának vissza kell szereznie a szavahihetőségét ahhoz, hogy komolyan vegyék, ehhez pedig „minden partnernek be kell tartania kötelezettségeit”.

Görögország ügyében csak a hitelezői trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – jelentésének közzétételét követően születhet újabb döntés – közölte Merkel, aki a Szamarasszal tartandó megbeszélés előtt csütörtökön François Hollande francia elnökkel is találkozik.

Antonisz Szamarasz egyes értesülések szerint kétéves haladékot akar kérni a nemzetközi hitelezőktől az azok által megkövetelt takarékossági intézkedések véghezvitelére.

Merkel Chisinauban Vladmimir Filat kormányfővel folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy Moldova figyelemre méltó reformlépéseket tett, s az ország „európai perspektíváját” hangoztatta.

Merkel, akinek személyében az első német kancellár látogatott Moldovába, arról is beszélt, hogy Moldova és az Európai Unió közeledését „lépésről lépésre” kell elérni, a kelet-európai államból kivált, szakadár Dnyeszter menti terület kérdését illetően pedig „további előrelépéseket” sürgetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik