Nagyvilág

Lőni tanulnak a tanárok

Azért, hogy szükség esetén fel tudják venni a harcot egy iskolai ámokfutó lövöldözővel, és ne ismétlődhessen meg a connecticutihoz fogható tragédia, amelynek 26 halálos áldozata volt.

Kétszáz pedagógus vett részt önszántából ingyenes lőfegyver-ismereti előadáson az Egyesült Államokban. A képzés Utah államban volt, Salt Lake Cityben, egy sportcsarnokban. A utahi Sportlövészeti Tanács szervezte, az oktatók lemondtak munkadíjukról. A gyakorlatra több száz pedagógus jelentkezett, ám 200-ban kellett maximálni a létszámot.

A newtowni mészárlás országos vitát robbantott ki az Egyesült Államokban a fegyvertartásról. Barack Obama elnök támogatja az országos betiltást, a Nemzeti Puskaszövetség elveti a szigort, inkább fegyveres őrök alkalmazását javasolja az iskoláknak.

A Nemzeti Oktatási Szövetség viszont ezt veti el, ugyanakkor több nyugati tagállam – ahol a fegyverkultusz eleven – üdvözölte a felvetést. Utah is ezek közé tartozik, akárcsak Arizona, amelynek főügyésze felvetette, hogy minden iskola igazgatóját vagy tantestületének egy tagját ki kellene képezni lőfegyveres harcra és fel kellene fegyverezni.

Utahban egyébként még iskolába is szabad fegyvert vinni ruha alá rejtve. Becslések szerint a pedagógusok egy százalékának van erre engedélye, mintegy 240 embernek, de hogy közülük hányan élnek ezzel, nem tudni.
Bár az állam sok pedagógusát feltüzelte a connecticuti történés, akadnak fegyverellenző tanárok is, ráadásul olyanok, akik remekül bánnak puskával, pisztollyal, mivel sportlövők.

“Miként tarthatnám biztonságosan magamnál a pisztolyom? Tanórára nem vinném be, mert esetleg lefegyverezne egy feldühödött, megtermett középiskolás. Ha meg a tanáriban hagyom, hogyan venném hasznát védekezéskor egy lövöldöző ellen?” – vetette fel Kerrie Anderson ének- és számtantanárnő, akinek családja fegyverbarát, és ő maga is rendszeresen lő sportból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik