Nagyvilág

Iskolai mészárlás: üzent a lövöldöző apja

newtoni lövöldözés (newton, tömeggyilkos, lövöldözés, )
newtoni lövöldözés (newton, tömeggyilkos, lövöldözés, )

Részvétét fejezte ki a connecticuti Newtown Sandy Hook iskolájában elkövetett mészárlás áldozatai hozzátartozóinak a 20 éves lövöldöző, Adam Lanza apja. A gyilkosságról, amely az egész világot megdöbbentette, sorra derülnek ki a megrázó részletek.

“Családunk osztozik azoknak a fájdalmában, akiket e súlyos tragédia érint. Nincs szó arra, hogy kifejezzem, mennyire lesújtottak bennünket a történtek” – áll Peter Lanza közleményében. A feleségétől, az Adam Lanza által ugyancsak meggyilkolt Nancy Lanzától korábban elvált apa  hangsúlyozta, hogy maradéktalanul együttműködik a nyomozó hatósággal.

A 20 éves férfi péntek reggel előbb megölte anyját, majd betört az általános iskolába és 26 embert  lőtt agyon, mielőtt magával is végzett. A gyilkosság világszerte megdöbbenést váltott ki.

Szitává lőtte áldozatait a gyilkos

A vérfürdőt csak egy ember – egy nő – élte túl azok közül, akikre fegyvert fogott a tettes. Wayne Carver igazságügyi orvos szakértő közölte: minden megvizsgált áldozaton egynél több lőtt seb volt. Volt olyan áldozat, akire 11-szer lőtt rá az ámokfutó. A gyilkosnál három fegyvert találtak, ezek közül a támadó elsősorban egy félautomata puskát használt. Az orvos szakértőt is megdöbbentették a történtek. Azt mondta, harmincéves pályafutása során sok mindent megtapasztalt, de amit a vérengzés helyszínén látott rosszabb volt mindennél.

A hatóságok azonosították az áldozatokat: a 20 meggyilkolt gyerek – 12 kislány és 8 kisfiú – mindegyike hat vagy hétéves volt, és mindnyájan elsőosztályos tanulók voltak. A hét agyonlőtt felnőtt mindegyike nő volt.

Részvétét fejezte ki a pápa is

Együttérzését tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak vasárnap XVI. Benedek pápa is. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imájában kijelentette, hogy mély fájdalmat érez az értelmetlen erőszak miatt.

A Rolling Stones együttes megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott szombat esti newarki koncerten az együttes vezetője, Mick Jagger ugyancsak részvétét fejezte ki a 20 gyermek és hat felnőtt hozzátartozóinak.

Az amerikaifutball liga (NFL) bejelentette, hogy a vasárnapi mérkőzéseken egyperces csenddel emlékeznek meg az áldozatokról. A Giants és a New York Jets közölte: a játékosok sisakjukon SHES (az iskola nevének rövidítése) felirattal játszanak.

A legfrissebb statisztika szerint az Egyesült Államokban évente 31 ezer ember halálát okozzák lőfegyverek, közöttük 18 ezer eset öngyilkosság. Több mint 300 millió tűzfegyver van forgalomban országszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik