Nagyvilág

Részletek derültek ki a kazah légikatasztrófáról

A kazah határőrség gyakorlatilag teljes vezetését elveszítette a keddi, 27 halálos áldozattal járó repülőgép-katasztrófában - jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerdán.

A Kazahsztán déli körzetében lévő Simkent város közelében lezuhant Antonov-72-es kazah katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodott Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség megbízott parancsnoka és a fegyveres testület több magas rangú vezetője. A simkenti repülőtértől 20 kilométerre bekövetkezett katasztrófában meghalt az ukrán gyártmányú repülőgép hétfős személyzete és húsz utasa. A kazah határőrség küldöttségének tagjai Simkenten keresztül üzbegisztáni tárgyalásokra utaztak volna tovább.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudósítása szerint az An-72-es katasztrófája idején alacsonyan volt a felhőzet, havas eső esett a térségben, és a látótávolság minimális volt. Szemtanúk elmondták, hogy a lezuhanás előtt a gép nagyon alacsonyan repült. A túlélésre senkinek sem volt esélye. Egy másik szemtanú elmondása szerint a zuhanás után a repülőgép kigyulladt, és négy darabra tört. A földön mindenütt holttestek hevertek. A katasztrófát a katonai rendőrség vizsgálja.

A szakemberek megbízhatónak tartják az ukrán An-72-es repülőgépeket. A rövid távolságra készült, fegyverzetek és katonai egységek szállítására alkalmas gép különösen azokban az országokban használható jól, ahol rosszul felszerelt repülőterek működnek. Afganisztánban, Afrika számos országában és Dél-Amerikában ezért népszerűek az Antonov-72-esek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik