Nagyvilág

Lezuhant egy kazah repülő

Lezuhant egy Antonov 72-es kazah katonai szállító repülőgép kedden az ország déli részén, és a fedélzetén utazó 27 személy, köztük a határőrség országos parancsnoka meghalt.

A KTK kazah tévéállomás híradása szerint a gép akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor helyi idő szerint este hét óra körül leszálláshoz készülődött a dél-kazahsztáni körzet székhelye, Simkent közelében.

A nemzetbiztonsági bizottság azt közölte honlapján, hogy a fővárosból, Asztanából Simkentbe tartó gép a határőrségé volt, és fedélzetén 27-en tartózkodtak – hétfőnyi személyzet és húsz határőr -, köztük Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség országos parancsnoka.

A KTK forrásai szerint az An-72-es gép rossz időjárási viszonyok közé került, és mintegy 800 méteres magasságból a földbe csapódott, a simkenti repülőtértől mintegy húsz kilométerre. Egy szemtanú elmondta, hogy először nagy robbanást hallott, majd lángokat látott a szerencsétlenség helyszínén.

A volt Szovjetunió országaiban nem ritkák a repülőgép-balesetek, amelyek egyik fő oka a – gyakran még a szovjet időkből maradt – gépek és berendezéseik elöregedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik