Nagyvilág

Így karácsonyoznak katonáink

Ader-Janos(210x140)(3).jpg (áder jános, )
Ader-Janos(210x140)(3).jpg (áder jános, )

Mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot a világban, Ciprustól Koszovón át Afganisztánig. Ők a karácsonyi ünnepeket az idén is kénytelenek a családjuktól távol eltölteni. Legtöbbjük számára a bensőségesebb hangulathoz, a szebb karácsonyhoz a Honvédelmi Minisztérium igyekezett hozzájárulni.

Műveleti területen, hadszíntéren állandó a készenlét, így a karácsony időszaka sem jelenthet kivételt a napi feladatok elvégzése alól. A külföldön állomásozó kontingenseink mindenesetre igyekeznek – a rendelkezésükre álló eszközök segítségével – karácsonyi hangulatot teremteni és pótolni valamelyest a szeretteik és az otthon hiányát. Ehhez a Magyar Honvédség is igyekezett hozzájárulni: többek között diós és mákos bejglit, szaloncukrot, mikuláscsomagokat, adventi koszorúkat és gyertyákat küldetett az egyes missziókba. Sőt idén az Összhaderőnemi Parancsnokságon (ÖHP) keresztül a kint szolgáló katonák családtagjai levelet, ajándékot – amelynek a mérete nem lehetett nagyobb egy A4-es méretű, bélelt borítéknál – küldhettek, az ÖHP pedig kijuttatta a műveleti területre.

Felfújható betlehemi jászol a kabuli repülőtéren – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Disznóvágás és forralt bor

Cipruson december 14-én egy hagyományos magyar szokás szerint lefolytatott disznóvágást szervezett a magyar kontingens a karácsonyi hangulatra való ráhangolódás jegyében – értesült az FN24 a Honvédelmi Minisztériumtól. December 24-én a szolgálati elfoglaltság figyelembe vételével pedig egy közös karácsonyi állománygyűlést tartanak – kötetlen programmal, beszélgetéssel. Mint érdeklődésünkre a tárcánál elmondták, a magyaros ízek sem hiányoznak békefenntartóink asztaláról: hal, töltött káposzta és a disznóvágásból származó hurka és kolbász kerül a tányérokra az ünnepek alatt. A többnemzeti struktúrából adódóan pedig egy közös karácsonyi vacsora is lesz az állomány részére, ahol minden nemzet bemutathatja nemzeti konyhájának sajátosságait.

Szarajevóban is együtt ünnepelnek a magyar katonák (az MH EUFOR Kontingens, az EUFOR Parancsnokság és a NATO Parancsnokság állománya). December 24-én 16 órától a Butmir táborban lévő Magyar Házban – karácsonyfa-díszítéssel, karácsonyi ételekkel és zenével – egy közös rendezvényt szerveznek. Karácsony második és harmadik napján pedig sportprogrammal (futball, röplabda, kosárlabda) folytatják a közös ünneplést.

Karácsonyi díszek is érkeztek a szállítmányban – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Koszovóban december 24-én a műveleti területen szolgálatot teljesítők közös ünnepi vacsorán vesznek részt a pristinai Slim Lines táborban (ahová a múlt hónapban az FN24 is ellátogatott). A vacsora előtt a nemzeti rangidős, illetve a kontingensparancsnok köszöntőjét hallgatja meg az állomány, majd a kontingens két katonája karácsonyi éneket, illetve történetet ad elő társaiknak, ezt követően pedig egy rövid áldást mond a kontingens tábori lelkésze.

Az ünnepi vacsora a konyhán dolgozó magyar szakácsok irányításával készült. A menü a következő: csontleves, majd rántott szelet és Stefánia vagdalt következik rizibizivel, hagymás törtkrumplival, salátaként pedig francia saláta és uborkasaláta közül választhatnak katonáink. A desszert: diós és mákos bejgli, az ünnepi vacsora mellé pedig mindenkinek jár egy adag forralt bor – közölték lapunkkal a minisztériumnál. A vacsora után fakultatív program következik, melynek keretében az egyenruhásaink – interneten vagy telefonon keresztül – a szeretteikkel tölthetik az est hátralévő részét. Éjfélkor közös, portugál-magyar mise lesz a tábor kápolnájában. Karácsony első napján közös – állófogadásos – ebéden vesz majd részt az állomány a portugál kontingenssel, s itt már a hagyományos portugál nemzeti ételek is az asztalra kerülnek, azaz nem csak a magyar ízvilág fog dominálni.

A családtagok idén levelet, kisebb ajándékot is küldhettek, az Összhaderőnemi Parancsnokság pedig kijuttatta

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Elnöki halászlé

Az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensek – a karácsonyi ünnepek apropójából – államfői és vezérkari látogatásban is részesültek. Áder János köztársasági elnök látogatása idejére (december 16.-19.) valamennyi kontingens parancsnoka és az állományok néhány képviselője Kabulba, illetve Mazar-e Sharif-be, az elnöki látogatás két helyszínének egyikére utazott. Csupán a délnyugat-afganisztáni Shindand repülőterén szolgáló Légi Kiképző és Tanácsadó Csoport nem tudta képviselni magát, ugyanis a „székhelyük” túl messze esett a látogatás helyszíneitől. A parancsnokok és az állomány képviseletére kijelölt katonák személyesen vették át Áder Jánostól a köztársasági elnöki érméket, valamint az elnöki delegáció közvetítésével a helyszínre juttatott, a családok által küldött személyes ajándékokat. Mint a tárcánál elmondták, az elmúlt napokban így valamennyi ajándék (többek között a hozzátartozók által küldött csomagok, valamint a Hende Csaba honvédelmi miniszter által „postázott” bejglik is) megérkezett a magyar katonákhoz. Sőt Áder János egy előkarácsonyi vacsorát is adott a Mazar-e Sharif-ben szolgáló egyenruhásainknak, akik a köztársasági elnök által készített halászléből falatozhattak.

Afganisztánban egyébként az egyes kontingensek egymástól eltérő módokon, a rendelkezésre álló lehetőségeket kihasználva és az állomány igényeit figyelembe véve töltik a Szentestét, illetve a karácsony második, harmadik napját. Az ünnep rendszerint állománygyűléssel indul, melyet egy közös vacsora követ. „Többen ilyenkor is szolgálatban vannak, ám a parancsnokok azért igyekeznek úgy szervezni, hogy – ha az aktuális helyzet nem kívánja meg a fokozottabb készenlétet – ne legyünk „csúcsra járatva”. Akik éppen nincsenek beosztva, rendszerint besegítenek a konyhán a különböző nemzetiségű szakácsoknak, hogy hazai ízekkel kedveskedjenek a társaiknak; hurka-kolbász mindig került az asztalra. A lányok egy része pedig karácsonyi sütiket készít. Ilyenkor minden egyes közösségi helyiség fel van díszítve, karácsonyfát is állítunk. Az atya pedig istentiszteletet és éjféli misét tart” – mesélte az FN24-nek egy, korábban többször is kint szolgált békefenntartó.

Áder János köztársasági elnök halászlével örvendeztette meg a Mazar-e Sharif-ben szolgáló katonákat

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Akárcsak a többi missziónknál, Afganisztánban is a karácsonyi vacsorát követő szabadidőben az otthoniakkal lehet kapcsolatba lépni. (A vezetékes telefon használatára egyébként minden kontingensnél adott a lehetőség, de a táborok többsége internetes hozzáféréssel is jól ellátott.)

A Khilagay-i Katonai Tanácsadó Csoport (MAT) azonban egy plusz programmal is készült a karácsonyra: a tervek szerint az állomány – az időjárás függvényében is – egy különleges helikopteres gyakorlattal ünnepel. A különleges Műveleti Kontingens (KMK) tagjai pedig, akik a MAT-hoz hasonlóan az amerikaiakkal közösen szolgálnak, karácsonyi sportversenyekre és magyar-amerikai közös főzésre és vacsorára készülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik