Nagyvilág

Könyörtelen eső keseríti a karácsonyt Angliában

Több napja szakad, emiatt áradások okoznak egyre komolyabb fennakadásokat Nagy-Britannia több részén.

Szombatra gyakorlatilag elérhetetlenné vált vasúton a délnyugat-angliai Cornwall és Devon megye, és sok helyen a vonatpótló buszok sem tudnak közlekedni az elöntött utak miatt.

A két megyében több száz embert ki kellett költöztetni elöntött otthonából, és sok utazót a vízben elakadt autókból mentettek ki a felfújható motorcsónakokkal érkező tűzoltók.

Nem sokkal jobb a helyzet Walesben sem. A tartomány fővárosából, Cardiffból szombaton nem volt elérhető vasúton több vidéki térség az elöntött, alámosott vagy fölcsuszamlásoktól eltemetett pályaszakaszok miatt.

A Délnyugat-Angliát, illetve Walest és Nyugat-Angliát kiszolgáló két fő vasúttársaság, a First Great Western és az Arriva Trains maga szólította fel az utasokat szombaton, hogy ne induljanak el a pályaudvarokra, mert teljesen bizonytalan a vasúti közlekedés a térségben.

A heves esőzés Londonban és környékén is komoly közlekedési fennakadásokat okozott. A brit fővárost a legnagyobb londoni repülőtérrel, Heathrow-val összekötő vasúti ingajárat, a Heathrow Express az év legnagyobb forgalmú napján több órára leállt, mivel a víz zárlatot okozott a pályaszakasz jelzőrendszerében.

Csak Heathrow-ról becslések szerint naponta 200 ezren utaznak el a karácsony előtti hévégén, az országon belül pedig várhatóan 15 millió autó kel útra.

Az egész országot elborító atlanti-óceáni esőzóna a meteorológiai előrejelzés szerint vasárnapra elhagyja Nagy-Britanniát, de karácsonyra újabb heves esőzéseket jósolnak a szakértők. A meteorológiai szolgálat országszerte ötszáznál több térségre adott ki helyi árvízriasztást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik