Nagyvilág

Martonyi: Magyarország nem lesz kívülálló

martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )
martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )

Egy napon Magyarország is az euróövezet tagja lesz - mondta Martonyi János a Die Presse című osztrák lapnak adott interjúban.

A külügyi tárca vezetője arra a felvetésre válaszolt ezzel, hogy miközben az EU a politikai unió felé halad, Magyarország nem tagja az euróövezetnek. Kijelentette: Magyarország nem fogja visszatartani az euróövezetet a stabilizálási törekvésektől. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem keletkezhetnek “új tűzfalak” az EU-n belül országcsoportok között. Egy napon Magyarország is az euróövezet tagja lesz – tette hozzá.

A miniszter az EU jövőjére vonatkozó elképzeléseket illetően úgy vélte, hogy “a nemzetek Európája” és egy “szövetségi állam” nem állnak ellentétben egymással. Egyes területeken előre kell haladni, így például a költségvetési fegyelem és a bankunió terén, ugyanakkor a nemzeti identitás mindig erősebb lesz az európai identitásnál.

Az EU következő hétéves költségvetési keretének jelenlegi tervezete Magyarország számára a kohéziós alapokból igényelhető források 30 százalékos csökkenését jelentené. A miniszter rámutatott, hogy ez a javaslat a tehetős tagállamokat részesítené előnyben.

A külügyminiszter nem ért egyet azzal, hogy az EU-nak csökkentenie kell kiadásait a válság miatt. “Az EU többletértéket ad, ezért finanszíroznunk is kell” – mondta.

A bankadóról azt mondta, az országnak és a bankoknak is az az érdeke, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen. “Nem várjuk el, hogy a bankok boldogok legyenek. Azt várjuk el, hogy az országban maradjanak” – mondta.

Martonyi János méltatta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter magatartását a magyar kormányt ért bírálatok közepette. “Noha osztrák gazdasági érdekek is érintettek voltak, mindig a megértő párbeszéd légköre uralkodott” – jelentette ki. Martonyi János szerdán Bécsben Áder János államfő nevében átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Spindeleggernek a két ország és azok külügyminisztériumai közötti kapcsolatok elmélyítésért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik