Nagyvilág

Németország bírálja Izraelt

Angela Merkel és Benjámin Netanjahu (angela merkel, benjamin netanjahu, )
Angela Merkel és Benjámin Netanjahu (angela merkel, benjamin netanjahu, )

Angela Merkel német kancellár a palesztin területeken kialakított zsidó telepek bővítésére vonatkozó izraeli tervet kritizálta az izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A német–izraeli kormánykonzultációt követő tájékoztatón a kancellár elmondta: Benjámin Netanjahuval „egyetértettünk abban, hogy nem értünk egyet” a zsidó telepek bővítése ügyében.

A nézeteltérések nem változtatnak azon, hogy Izrael biztonsága alapvető német államérdek – szögezte le Angela Merkel. Hangsúlyozta: Izrael a közel-keleti térség egyetlen demokráciája, és Németországot stratégiai kapcsolat fűzi össze a zsidó állammal. Ugyanakkor Németország úgy véli, kerülni kell az egyoldalú lépéseket, mert hátráltathatják a közel-keleti békefolyamatot, amelynek révén létrejöhet a palesztin állam. „Azt akarjuk, hogy legyen egy zsidó és egy palesztin állam” – mondta a német kancellár.

Izrael azt követően jelentette be a telepbővítési tervet, hogy az ENSZ közgyűlése november végén magasabb szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát. Németország tartózkodott a szavazáson. Netanjahu egy német lapinterjúban kifejtette: a német tartózkodás visszavetette a békefolyamatot, és csalódást okozott Izraelben.

A csütörtöki sajtótájékoztatón az izraeli kormányfő nem bírálta Németországot, hanem méltatta a berlini vezetés mélyen gyökerező elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, és reményét fejezte ki, hogy a palesztin fél visszatér a tárgyalóasztalhoz, és nem támaszt feltételeket a tárgyalások folytatásához.

A kormánykonzultáción gazdasági és oktatási projektekről, valamint fiataloknak szóló cserelátogatási programokról kötöttek megállapodást. Ezekről külön közleményben tájékoztatott a német kormány. A konzultáción a felek ismét megerősítették azt a meggyőződésüket, hogy teljességgel elfogadhatatlan Izrael állam létjogosultságának megkérdőjelezése és a holokauszt tagadása – áll a közleményben.

A német–izraeli kormánykonzultáció intézményét 2008-ban vezették be, az értekezletet évente tartják meg, felváltva a német és az izraeli fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik