Nagyvilág

A Jobbik szavazóinak „kegyét keresi” Orbán

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Egy német lap szerint miközben a magyar kormány elhatárolódik az antiszemitáktól, a miniszterelnök nemzeti retorikájával a jobbikos választókat célozza meg.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap szerdán Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző heti parlamenti felszólalásával kapcsolatban közölt elemzést.

Az „Őszinte beszédek és népies játék” című írás szerzője, Stephan Löwenstein cikke alcímében kiemelte: „a magyar kormány világosan elhatárolódik a szélsőjobboldali antiszemitáktól – de az ő szavazóik kegyét keresi nemzeti retorikájával”. Kifejtette: Orbán Viktor „személyesen és láthatóan állást foglalt” Gyöngyösi Márton antiszemita parlamenti felszólalása ügyében, amivel „nyilvánvalóan a tartós és részben nemzetközi kritikára reagált”.

Amikor viszont „a magyarságról alkotott népi-nemzeti elképzelésekről van szó”, a miniszterelnök „nyilvánvalóan tudatosan” nem von annyira éles határvonalat, mint a Gyöngyösi-üggyel kapcsolatban. E beszédmód példája Orbán szeptemberi ópusztaszeri beszéde, amely azt mutatja, hogy a „racionális hatalmi politikát” követő miniszterelnök „megpróbálja kielégíteni a nemzeti érzés iránti igényeket”, mert vélhetően azzal számol, hogy az ilyen igényekkel rendelkező választók a Jobbik felé fordulhatnak – fogalmazott a szerző.

Ugyanakkor ennek a beszédmódnak az alkalmazásával Orbán elfogadja, hogy kirekesztve érezhetik magukat mindazok, akik nem tudnak mit kezdeni a turulmítosszal, „mint például a romák vagy éppen a zsidók” – vélekedett Stephan Löwenstein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik