Belföld

Orbán: megvédjük zsidó honfitársainkat

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Magyarországhoz méltatlannak nevezte a miniszterelnök a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalását.

„Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt. Szeretném világossá tenni: (…) mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. A magyar nemzet megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely politikai irányzat, gazdasági erő vagy éppen külföldi hatalom ismét eltérítse Magyarországot demokratikus meggyőződésétől, a szabadság szeretetétől vagy az emberi méltóság feltétlen tiszteletétől” – jelentette ki, az emberi méltóság melletti egységre szólítva fel az ország polgárait Orbán Viktor.

Kiállt Németh Zsolt mellett

A kormányfő visszautasította az MSZP-s politikusnak azt a követelését, hogy kezdeményezze Németh Zsolt külügyi államtitkár menesztését. Steiner Pál szerint az államtitkár a múlt héten lagymatag, felkészületlen és hanyag választ adott a zsidó származású kormánytagok és képviselők listázását szorgalmazó jobbikos képviselőnek.

A miniszterelnök viszont azt mondta: Németh Zsolt egész politikai pályafutása a kisebbségek, az elnyomottak és a megkülönböztetést elszenvedők melletti kiállás jegyében telt.

Orbán Viktor megköszönte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hogy “megfelelő súllyal, barátsággal és emberséggel” képviselte a kormányzó pártokat a nácizmus elleni vasárnapi tüntetésen.

 

Fotó: MTI

Steiner számíthat Orbánra

Steiner Pál viszonválaszában azt mondta, elsősorban nem szavakat, hanem tetteket várnak a kormánytól és a miniszterelnöktől.

A kormányfő erre úgy reagált: “egyszer önt megtámadták a származása miatt itt a parlamentben. Akkor megígértem önnek, hogy bármi is történik, rám számíthat. Most hiába beszél kettős beszédről, hiába nem fogadja el a gesztusunkat, akkor is: ha önt bármilyen bántódás éri, ránk számíthat, mi meg fogjuk önt védeni”.

Gyöngyösi Márton ma sajtótájékoztatón magyarázta felszólalását.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága Gyöngyösit és Balczó Zoltánt is elítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik