Belföld

Így oszlatnák fel a Jobbikot

Molnar-Csaba-Parlament(960x640)(2).jpg (Parlament)
Molnar-Csaba-Parlament(960x640)(2).jpg (Parlament)

A Demokratikus Koalíció alelnöke határozati javaslatot nyújtott be az antiszemita és rasszista nézetek visszaszorításáért.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint a parlament az alábbiakra kérné a kormányt:

– kezdeményezze az alaptörvény hatályon kívül helyezését, mivel az „azt sugallja, hogy a zsidótörvények legitimek, mert azokat a független magyar jogállam hozta meg, míg a fajüldöző mozgalmak elleni fellépésre kötelező II. világháború utáni egyezmények — minthogy nem jogállam kötötte meg azokat – nem hatályosak”;

– terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja antiszemita politikai és közéleti személyről közterületi szobor felállítását, közterület, vagy intézmény elnevezését;

– dolgozza át a Nemzeti Alaptantervet, abból törölje az antiszemita szerzőket, ugyanakkor bővítse azt a szakmai bizottság által javasolt, de “a kormány által zsidóságuk okán törölt szerzőkkel”;

– tagadja meg a választ, ha jobbikos képviselő interpellál, kérdez.

Az Országgyűlés felkérné a parlamenti pártokat, hogy a Jobbikkal semmilyen formában ne működjenek együtt sem a plenáris ülésen, sem a bizottságban, fölvetéseikre ne reagáljanak, velük vitába ne bocsátkozzanak, bármely képviselője által benyújtott indítványt ne szavazzanak meg. A Jobbikkal a helyi önkormányzatokban haladéktalanul szakítsák meg az együttműködést. Vegyék tárgysorozatba a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselőknek a gyülekezési törvény módosításáról szóló indítványát, amely tiltaná az egyenruhában, alakzatban történő, embercsoportokat megfélemlítő felvonulásokat. Közösen kezdeményezzék a legfőbb ügyésznél a Jobbik feloszlatását indítványozó eljárás megindítását. Az Országgyűlés felkérné a Ház elnökét, hogy jobbikos képviselő ne vehessen részt sem plenáris, sem bizottsági ülés vezetésében.

Molnár Csaba javaslatát azzal indokolja, hogy az Országgyűlésben és azon kívül is egyre gyakrabban, nyíltabban hangzanak el rasszista, antiszemita és gyűlöletkeltésre alkalmas megszólalások. Ezért már nem elég – a szólásszabadságra hivatkozással – tétlenül szemlélni az ilyen magatartást, hatékony fellépés szükséges. Az EU tagállamaiban a demokratikus pártok mindent elkövetnek a fasiszta nézetek visszaszorítására és az ilyen eszméket valló pártok karanténba zárására – emlékeztet Molnár, aki szerint itt „az ideje ezt Magyarországon megtenni”.

A Jobbik visszavágott

A nemzetellenes Gyurcsány távozzon a közéletből – tudatta közleményében pártja követelését Dúró Dóra szóvivő. Szerinte a DK javaslata “a Jobbik elszigeteléséről és betiltásáról, az Alaptörvény hatályon kívül helyezéséről, a Nemzeti Alaptanterv módosításáról az ötvenes éveket idéző hungarofób indítvány.

A Jobbik inkább azt javasolja nekik, hogy gyűlölködés helyett tanulmányozzák Izrael és az USA törvényhozásának szabályozásait a kettős állampolgárságú képviselőkre vonatkozóan. Gyurcsány Ferenc és bandája oszlatásaiból pedig egy életre elege lett a magyar nemzetnek, így éppen ő az, akinek távoznia kellene a közéletből kommunista múltja és véreskezű kormányzása miatt, ám a magyarellenes nagykoalícióban a Fidesz is a magukfajtákat védi”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik