Nagyvilág

A középmezőnybe került Magyarország

Tavaly 54 kötelezettségszegési eljárás indult vagy volt folyamatban Magyarország ellen. Ezzel az uniós átlag alatt, a középmezőnyben található hazánk – derül ki az Európai Bizottság pénteken közzé tett jelentéséből.

2011-ben Olaszország ellen indult vagy volt folyamatban a legtöbb kötelezettségszegési eljárás, szám szerint 135. Száznál több eljárásban volt érintett még Görögország (123) és Belgium (117) is. Franciaország 95 ponton sértette az uniós jogot a bizottság szerint, Németország és Nagy-Britannia ellen 76-76 kötelezettségszegési eljárás indult.

A jelek szerint leginkább a balti államok tartják be az uniós jogot; Lettország, Észtország és Litvánia ellen indult a legkevesebb eljárás. Riga mindössze 23, Tallinn és Vilnius pedig 36-36 ilyen eljárásban érintett.

A visegrádi országok közül Lengyelország ellen indult a legtöbb, összesen 95 eljárás. Csehország ellen 65, míg Szlovákia ellen 41 kötelezettségszegési eljárás volt érvényben. A térségbeli államok közül Szlovénia ellen 46, Ausztria ellen 65, Románia ellen pedig 47 ügyben folyt kötelezettségszegési eljárás 2011-ben.

Az összesítésből az is kiderült, hogy tavaly több mint 60 százalékkal emelkedett azoknak az eseteknek a száma, akmikor azért indított eljárást a bizottság, mert egy-egy tagállam nem ültette át megadott határidőre az uniós jogot saját jogrendjébe. A Lengyelország elleni eljárások nagyjából fele, a Csehország ellenieknek pedig mintegy kétharmada ennek köszönhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik