Nagyvilág

Kiestek az elitből a franciák

A Moody’s hétfőn leminősítette Franciaországot. A gazdasági miniszter az előző kormányt okolja.

Megvonta Franciaország kormánykötvény-kötelezettségeinek lehetséges legjobb, “Aaa” besorolását a Moody’s hétfőn. A döntés a jelenlegi kormányt a bejelentett reformok minél gyorsabb végrehajtására ösztönzi – mondta Pierre Moscovici francia gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint Franciaország ugyanakkor még mindig “jó osztályzattal” rendelkezik. “Ez a döntés az elődeink által itt hagyott helyzetet érinti: a versenyképesség elvesztését, a lassú növekedést, a növekvő deficitet” – tette hozzá.

Moscovici úgy vélte: ahhoz, hogy Franciaország elkerülje a leminősítést, “az államadósság görbéjének megfordítása kellett volna, ami pedig lehetetlen”. A fél éve kormányon lévő szocialisták 2014-től kívánják jelentősebben csökkenteni az államadósságot, amely jövőre a tervek szerint eléri a GDP 91,3 százalékát, ami rekord Franciaországban.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb, “AAA”-val jelölt szuverén besorolást, egy fokozattal “AA plusz”-ra rontva a francia osztályzatot.

Franciaország a Moody’s hétfőn bejelentett leminősítése nyomán így most már az intézményi kötvénybefektetők szempontjából is kikerült az “AAA/Aaa” osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik