Nagyvilág

Vizsgálják az elmaradt abortusz miatti tragédiát

kismama (terhes )
kismama (terhes )

Az ír kormány minden részletet tudni akar annak a terhes nőnek a haláláról, akinek életmentő művi terhességmegszakításra lett volna szüksége, de az orvosok megtagadták azt, arra hivatkozva, hogy katolikus vallásúak.

Az indiai nő kezdő vetéléssel került Galway egyetemi kórházába október végén. Az orvosok nem akartak abortuszt végezni, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Később, amikor a szív leállt, végrehajtották ugyan a műtétet az asszonyon, akkor azonban már késő volt. A 31 éves nő vérmérgezést kapott, három nap múlva meghalt.

Miután híre ment a tragédiának, az ír kormány bejelentette, hogy vizsgálat indul az ügyben. James Reilly egészségügyi miniszter szerint külső vagy független nőgyógyász szakértőt kérnek fel a történtek tisztázására.

Eamin Gilmore miniszterelnök-helyettes a parlamentben ma azt mondta: a kormány véget akar vetni az abortuszt érintő jogbizonytalanságnak.

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelső bírósági döntés értelmében azonban végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog, vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne meg. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben figyelmeztette Dublint, dolgozza át az abortusz szabályozását. Áprilisban az ír parlament elutasította a szocialisták indítványát, hogy az anya egészségének veszélyeztetése esetén engedélyezhető legyen az abortusz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik