Nagyvilág

Hajtóvadászat rossz rendőrökre

Szabálysértést elkövető vagy kötelességet mulasztó rendőrökről készült fotókat tesznek közé a rendfenntartással elégedetlen bolgárok a Facebookon.

A „Fényképezz le egy rendőrt!” nevű csoport képein tiltott helyen – például mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen vagy gyalogátkelőn – várakozó rendőrautók láthatók. Egy másik képen egyenruhás rendőr tart a kezében nyitott sörösüveget egy járőrautó kormányánál ülve.

Az oldal számos bolgárnak az igazságszolgáltatással kapcsolatos elégedetlenségét tükrözi. Az országban az európai uniós csatlakozás után bő öt évvel is súlyos probléma a korrupció és a szervezett bűnözés.

A héten létrehozott csoportnak már 6500 követője van, közöttük több ismert helyi politikus, újságíró és üzletember. A csoportot azután alapították, hogy a várnai Bojan Makszimov feltett az oldalára egy fényképet, amelyen három rendőr jól láthatóan szundikál egy járőrkocsiban.

Az eset után kihallgatta a rendőrség Makszimovot, aki ezt követően zaklatásra panaszkodott. A férfit szabálysértésért megbírságolták, mert nem volt nála személyi igazolvány, amikor kivitte a szemetet.

A múlt héten Kalinka Pencseva rendőrségi szóvivő a bTV helyi televíziós csatornán „hülye bugrisnak” nevezte Makszimovot, „aki unalmában szórakozik”. Pencsevát azóta menesztették, de a Facebookon egyre szaporodnak a felvételek.

A belügyminisztérium közölte: tudomása van az oldalról, és a felvételek nagy része régi. A tárca felügyeleti szerve értesült a csoport létrehozásáról, ellenőrzi a fotókat és a közzétett kommenteket – mondta egy szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik