Nagyvilág

Már nem hurrikán, de még mindig öl Sandy

Sandy (sandy)
Sandy (sandy)

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították New Yorkot és környékét. Több várost elöntött a víz egy átszakadt gát miatt, három atomerőművet le kellett állítani. Rekordméretű az áramkimaradás.

Most már összesen 16 amerikai állampolgárt ölt meg az elmúlt idők legnagyobb vihara az Egyesült Államok keleti partján, és így már összesen 83 áldozatot szedett.

Sandy földet érve lelassult, így már leminősítette a Nemzeti Hurrikán Központ trópusi viharrá, de egyesült a kanadai hidegfronttal, s a fél országra kiterjedő szupervihar lett. Most már csak piszkosul rossz idő van. És úgy tűnik, ez majdnem akkora károkat okoz majd, mint maga a hurrikán: már 20 milliárd dollárnál járnak a kárbecslések. Tavaly az Irene 18 milliárd dollárnyi kárt okozott, a Katrina 108 milliárdot.


A keleti part a pusztítás közben – galériánkhoz kattintson!
Fotó: AFP / Andrew Burton

A legnagyobb bajok New Yorkban, New Jerseyben és Connecticutban voltak. New Yorkban égő házak, leomlott homlokzatok, felrobbant transzformátor, vízben álló mélygarázsok és emeletmagas áradás kísérték Sandy útját. A földalatti hálózat százéves történetében példátlan károkat okoztak az áradások – pedig a metrókocsikat már tegnap magasabb helyre mentették. Több millió ember van áram nélkül, s százezreket evakuáltak az alacsonyabban fekvő területekről.

Katasztrófa sújtotta övezet

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította New Yorkot. Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk és Queens megye lakosai szövetségi támogatást kaphatnak.

A vihar most már a szárazföld belsejénél jár (radarkép). Philadelphiában az évszázad áramkimaradására számítanak: egyes helyeken 7-10 napig sem fogják tudni megjavítani a hálózatot.

New Jerseyben a gátat áttörő víz 1,2-1,5 méter magasan elöntötte Moonachie, Little Ferry és Carlstadt városokat. Itt is evakuálták a lakosságot.

 

MAGYAR SZEMMEL

Tessza ezt látta magyar idő szerint október 29-én délután (ott reggel), a vihar becsapódása előtt : Én Harlemben lakom, ami magaslaton van, itt elvileg nem lesz baj csak nagyon nagy a szél. Tegnap este 7-kor lezárták a metrót, azóta nagyon nagyon csendes a város. az alacsonyan fekvő területeken már evakuálnak. Lezárták az alagutakat. Michael Bloomberg polgármester folyamatosan helyzetjelentést ad a helyi rádióban, a WNYC-n. Ma senki sem dolgozik, én a városi egyetemre járok, mindenki kapott sms-t, hogy bezárják az épületeket.

Gábor ezt látta magyar idő szerint október 30-án 11:30-kor: Rendben, hát akkor röviden. A nagyja átment itt. Soha nem éltünk át ekkora hurrikánt itt, én 22 éve élek New Yorkban. Én Brooklynban lakom, itt volt egy nagy tűz nem messze tőlünk. A levegőben fojtogató füstszag volt tegnap este, ma még nem voltam kint.

 

Leállt atomreaktorok, súlyos áramhiány

A Sandy három atomerőmű működésében is zavarokat okozott, és azokat le kellett állítani. Az amerikai hatóságok közlése szerint a környéken lakók nincsenek veszélyben egyik erőműnél sem. New Yorktól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Indian-Point-i atomerőműnél a külső energiaellátásában keletkeztek zavarok. A Jersey államban fekvő Oester Creek-i atomerőműben túlságosan megemelkedett a hűtővíztározó szintje, ezért a műszerek vészjelzést adtak le. A szintén New Jersey államban, Hancocks Bridge településen lévő atomerőműnél pedig hat vízszivattyúból négy felmondta a szolgálatot.

Közben rekordméretű áramkimaradásokról érkeztek jelentések. Tíz államban és az amerikai fővárosban összesen 7,5 millió ember áramellátását szakította meg a vihar.

A New York-i tőzsde kedden is zárva tart. A tőzsdeüzemeltetőket tömörítő tanács keleti parti idő szerint kedd délelőtt próbaüzemmódban beindítja tartalék kereskedési rendszerét, és a szerdai kereskedési nap megtartásáról vélhetően ennek eredményeit figyelembe véve dönt majd.

A telefonvonalak leterheltsége miatt a szövetségi katasztrófavédelem azt javasolta az emberekkel, hogy sms-ben, vagy a közösségi oldalakon tudassák szeretteikkel, hogy jól vannak.

Nem csak Sandy az egyetlen gyilkos vihar, ami az elmúlt órákban lecsapott. A Délkelet-Ázsiát sújtó tájfun áldozatainak száma harmnicegyre nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik