Nagyvilág

Orbán joggal fél Bajnaitól

Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )
Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )

Ezt a The Economist írja az október 23-ai megemlékezéseket elemezve.

A brit politikai-gazdasági folyóirat szerint az évfordulónak a nemzeti egység napjának kellett volna lennie Magyarországon, ám a két rivális gyűlés több tízezer demonstrálója jelezte, mennyire polarizálttá vált a magyar társadalom a “harcias miniszterelnök” és “populista pártja” uralma alatt.

Orbán Viktor Brüsszel-ellenes nyelvezete még mindig mozgósítani tudja a híveket, emellett gyengíti a radikális nacionalista Jobbikot. A The Economist szerint a magyarok egyre inkább belefáradnak a kormányfő harcos retorikájába, különösen úgy, hogy a kabinet továbbra is megegyezésre törekszik az EU-val és az IMF-fel egy 15 milliárd eurós hitelről.

A kormányfő rémálma az, hogy Bajnai Gordonnak sikerül egyesítenie a széttöredezett ellenzéket, megnyugtatja az üzletembereket és a középosztályt, és így a határozatlan választók légióit tudja majd a választófülkékhez terelni. A miniszterelnök joggal aggódik – vélekedik a tekintélyes lap.

A Medián felmérése szerint is egyre többen látnák szívesen „fontos politikai szerepben” Bajnai Gordont. A 2009-2010-es „válságkormány” miniszterelnöke május óta rendre megelőzi Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Bajnai megítélése az átlagosnál is jobb azon „várakozók” körében, akik „biztosan” vagy „valószínűleg” elmennének egy közeljövőben tartandó parlamenti választásra, de még nincs kedvenc pártjuk. Ők akár a következő választást is eldönthetik – 13 százalékos arányuk egymillióst jóval meghaladó tömeget jelent – emlékeztet a Medián.

A volt miniszterelnök támogatottsága e körben hosszabb ideje megközelíti vagy – mint legutóbb a múlt hónapban – eléri a 40 százalékot, és ezzel a népszerűségi rangsorban csak Áder János köztársasági elnök előzi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik