Belföld

Papíron is megalakultak Bajnaiék

együtt 2014 (együtt 2014, bajnai gordon, juhász péter, kónya péter)
együtt 2014 (együtt 2014, bajnai gordon, juhász péter, kónya péter)

Együttműködési megállapodást írtak alá az Együtt 2014 választói mozgalom létrehozói pénteken Budapesten.

Az együttműködés alapelveit rögzítő dokumentumot Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szignálta.

Három próba

Bajnai Gordon azt mondta: nyitott, széles együttműködést terveznek, és várják a csatlakozni kívánó szervezeteket. Ehhez három feltételt támasztottak: hogy érdemi szavazói támogatást hozzanak, hogy értsenek egyet a mozgalom elvi és erkölcsi alapelveivel – közte a Milla 12 pontjával –, illetve hogy sikeresen egyeztessék velük programjukat. A kritériumok részleteit a következő hetekben kidolgozzák.


Juhász Péter, Milla – Bajnai Gordon – Haza és Haladás és Kónya Péter – a Szolidarítás színeiben
Fotók: Kummer János

Kónya Péter elmondta, hogy további szervezetek csatlakozásához a három alapító egyetértésére lesz szükség. A mozgalomnak nincs vezetője, egyenrangú felek alkotják, a mozgósítás azonban az első időszakban az országos szervezettel hármuk közül egyedüliként rendelkező Szolidaritás feladata lesz.

A tagok az ígéretek szerint részletesen elszámolnak a hozzájuk érkező felajánlásokkal, a Milla és a Haza és Haladás Egyesület azonban még bejegyzés alatt áll, így nem fogadhat el támogatást. Bajnai Gordon elmondta, addig is meghívásoknak tesznek eleget, országjárásának benzinköltségét pedig maga állja. Ezután “mikrotámogatásokat” kérnek támogatóiktól.

Sokan lájkolják

Juhász Péter beszélt arról is, hogy szerinte  a kormányzati becslésekben szereplő 20 ezres tömegnél lényegesen többen voltak a Milla október 23-ai tüntetésén. Reálisabbnak tartja a külföldi sajtóban megjelenő, 80-100 ezer résztvevőről szóló beszámolókat.

Nagy eredményként értékelte, hogy az Együtt 2014 Facebook-oldalát két nap elteltével már húszezren követik.

Rezsimváltást akarnak

A pénteken aláírt megállapodás küldetésnyilatkozata szerint az országot gyengévé teszi az ezredforduló óta létező megosztottság. Ez és az ebből következő rossz kormányzás az oka annak, hogy Magyarország utat vesztett és mély válságba jutott. A nyilatkozat összefogást tart szükségesnek a kormány leváltása, a rezsim lebontása és a politikai korszakváltás érdekében. Közös nevezőként említi a nemzeti közösséget, a magántulajdon tiszteletét és a szolidaritást, a jogállamiságot, továbbá az Európa iránti elkötelezettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik