Nagyvilág

Orbán: Görögország nem maradhat az euróövezetben

Orban-Viktor(960x640)(7).jpg (Orbán Viktor, miniszterelnök)
Orban-Viktor(960x640)(7).jpg (Orbán Viktor, miniszterelnök)

Orbán Viktor szerint Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, ha elmaradnak a mélyreható reformok – írta a Die Welt című német napilap csütörtök este internetes kiadásában, a magyar miniszterelnökkel folytatott háttérbeszélgetésből idézve.

A kormányfő a német kancellári hivatalban tett csütörtöki munkalátogatása előtt folytatott háttérbeszélgetést a lapkiadó vállalat központjában. A Die Welt szerint Orbán Viktor úgy vélte: Görögország „semmiképpen nem maradhat” az euróövezetben, ha elmaradnak a reformok, az pedig igen kérdéses, hogy van-e elég politikai akarat a mélyreható átalakítások végrehajtásához.

A miniszterelnök szerint az euróövezeti partnerek végül valószínűleg nem ragaszkodnak majd Görögország tagságához, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy a dél-európai ország távozzék a közös fizetőeszközt használó uniós tagok közösségéből, ha maguk a görögök arra a belátásra jutnak, hogy az övezeten kívül jobban meg tudnak birkózni a válsággal. Arra nem is lenne szükség, hogy hivatalosan kizárják Görögországot az euróövezetből, hiszen a tagság megszűnéséről nem rendelkeznek a vonatkozó szerződések. „A kilépés csupán politikai kérdés lenne” – fogalmazott Orbán Viktor.

A lap beszámolója szerint a háttérbeszélgetésből „kritikai jellegű vita” alakult ki „az egyik legvitatottabb európai kormányfő” politikájáról. A másfél órás beszélgetésen a kormányfőnek kül- és belpolitikai kérdéseket tettek fel, egyebek között az ópusztaszeri „nacionalista vér és rög-beszédéről”, és a magyar gazdaság „javuló helyzete” is a témák között volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik