Nagyvilág

Merkelnek tetszik, ahogy Orbán követi Brüsszelt

Orbán, Merkel (orbán viktor, angela merkel, )
Orbán, Merkel (orbán viktor, angela merkel, )

A német kancellár megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel.


(Fotó: AFP)

Érthető, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével – mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Angela Merkel a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az övezeten kívüli uniós tagországok „elemi érdeke” az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor „soha nem tett ellenvetést” az euróövezeti reformokkal szemben, hanem „sok sikert kívánt” hozzájuk, „és nekünk csak ez számít” – mondta a kancellár.

A magyar miniszterelnök hozzátette: Magyarország „nem veti el az eurót”, de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét „perspektívát kínál”, és az ország felkészült rá.

A német kancellár szerint Magyarország előrelépést ért el az Európai Unió által sürgetett társadalmi reformok területén: törvényi módosításokat hajtott végre azokon a területeken, amelyekkel kapcsolatban kétségek merültek fel. Az ország megszívlelte az európai partnerek kritikáját – idézte a dpa német hírügynökség Merkelt.

Orbán növekedést lát

Az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek – mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő szerint a következő két-három évben nem lehet nagymértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb “szakmai kihívása” az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát.

Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd az államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek.

Merkel: fontos, hogy a magyar kormány követi a brüsszeli iránymutatást

Üdvözölte a német kancellár, hogy a magyar kormány követi az Európai Bizottság (EB) iránymutatásait az utóbbi időszak vitatott kérdéseiben.

Merkel szerint “fontos”, hogy a magyar kormány “megszívlelte” az európai partnerek tanácsait, és változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban “kétségek merültek fel”.

Hasznos volt a csütörtöki “nyílt megbeszélés”, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a “sajtópolitikával” kapcsolatos folyamatok “mozgatórugóinak” mélyebb megértéséhez – tette hozzá a kancellár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik