Nagyvilág

Hegycsúcsot is kapott Putyin születésnapra

vlagyimir putyin (vlagyimir putyin, )
vlagyimir putyin (vlagyimir putyin, )

Míg hívei egymást felülmúlni igyekeznek a 60. születésnapját ünneplő orosz államfő köszöntésében, ellenzői közül többeket elvittek a rendőrök.

A Roszagit elnevezésű szervezet Búcsúztassuk el a nyugdíjas nagypapát elnevezéssel hirdette meg akcióját, amelyre azonban nem kapott engedélyt. Oroszországban hatvan év a nyugdíjkorhatár a férfiak esetében. A hatóság képviselői szinte azonnal elvitték az elnöki hivatal szomszédságában mindazokat, akik a szervezők felhívására “a nyugdíjas években szükséges használati tárgyakkal” megjelentek az Iljinszka téren.

Börtönruha

A Szlon (Elefánt) című internetes újság munkatársa egy gereblyével, egy másik résztvevő a Putyin ellen fellépő Pussy Riot együttest jelképező három színes maszkkal, Vagyim Korovin, a Roszagit alapítója pedig egy csíkos börtönruhával jelent meg, amelyre Putyin nevét varrták. Rajtuk kívül az állami Ria Novosztyi újságíróját is lefogták a rendőrök.

A slon.ru portál közölte, hogy Taganrogban botrányt keltett, hogy a települési önkormányzat oktatási bizottsága még szeptember végén felszólította az iskolákat, hogy 100 gyermekrajzot készíttessenek a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) Vlagyimir Putyint köszöntő akciójára.

Szexi lányok és csúcs

Az Ifjú Gárda honlapján elhelyezett videoköszöntőben csinos fiatal lányok kívánnak boldog születésnapot a 60 éves orosz államfőnek. Észak-Oszétiában pedig 4150 méter magasra, a Kaukázus egyik még névtelen csúcsára feszítették ki az orosz államfő 24 négyzetméteres fotóját. A köztársasági hegymászó szövetség elnöke azt is hírül adta, hogy a csúcsot Vlagyimir Putyinról szeretnék elneveztetni.

A Gazprom televíziója, az NTV úgynevezett emberközeli riportműsort készített a jubiláló államfőről, és azt is hírül adta, hogy külföldről és belföldről egyaránt özönlenek a Putyinnak címzett üdvözlő táviratok.

Ajándék Medvegyevtől

Dmitrij Medvegyev kormányfő a köszöntésen kívül egy könyvritkaságot ajándékozott Putyinnak: Alekszandr Benua orosz festő, művészettörténész, kritikus 1910-ben írt könyvét a Szentpétervár közelében fekvő Puskinóban lévő Carszkoje Szelóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik