Nagyvilág

Nem a nejével ünnepli a házassági évfordulóját Obama

Az amerikai elnöknek az elnökválasztási vita jegyében telik a jeles dátum.

Nem a feleségével tölti a 20. házassági évfordulóját Barack Obama amerikai elnök, aznap este Mitt Romney lesz a partnere. A véletlen ugyanis úgy hozta, hogy éppen az évforduló napjára, október 3-ára esik az elnök és kihívója első televíziós vitája. Michelle Obama ott lesz a hallgatóságban a denveri egyetemen, de az ünneplést szombatra halasztotta a házaspár. Legalább együtt leszünk – kiáltott föl, amikor rájött az egybeesésre.

Az elnök legfontosabb politikai stratégája, David Axelrod ezt az alkalmat is kihasználta egy kis kampányolásra. Az üzente a választóknak, hogy küldjenek elektromos üdvözleteket a házaspárnak, mutassák meg, hogy “a magánéletben is a legjobbakat kívánják nekik, nem csak a politikában”.

Obamát egyébként a spanyolajkú választók 70 százaléka támogatja, míg Romneyt csupán 26 százalékuk – derült ki a CNN amerikai hírtelevízió és az ORC International közvélemény-jutató intézet adataiból. 2008-ban ennek a választói csoportnak az aktív része 67 százalékos arányban állt Obama mellé és 31 százalék voksolt John McCainre. A közhiedelemmel ellentétben a megkérdezettek többsége nem a bevándorlási kérdésekben, hanem a gazdaság irányításával kapcsolatban vallott nézetei miatt támogatja Barack Obamát. A spanyolajkúak szerepe meghatározó lehet a 2012-es választásokon, mert jelentős számban élnek az olyan ingaállamokban, mint Colorado, Florida, Nevada és Új-Mexikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik