Nagyvilág

Obamával fotózkodott Áder

áder (áder)
áder (áder)

A köztársasági elnök a jogállamiságról és a negyedik generációs alapjogokról beszélt felszólalásában az ENSZ Közgyűlésen.

Az ENSZ Közgyűlése ülésszakának egyik kiemelt témájával, a jogállamiság kérdésével, s ezen belül a “negyedik generációs” alapjogokkal foglalkozott Áder János köztársasági elnök az őszi ülésszak általános vitájában, kedden elhangzott felszólalásában.

Fotó: MTI Fotó: Fehér Ház/Sonya N. Hebert

Az életrajzi elemekkel színesített beszédben az elnök visszaemlékezett arra, hogy fiatal felnőtt éveit diktatúrában élte le, s csak “a 80-as évek vége – a berlini fal leomlása, a vasfüggöny lebontása – hozta el Magyarország számára a demokratikus átalakulást.

Elmondása szerint a 2011 áprilisában elfogadott új, hiánypótló Alaptörvény, “Európa legfiatalabb alkotmánya magában foglalja az emberi jogok európai kartájának szinte minden elemét, a fékek és ellensúlyok 1990-ben kiépített jogállami intézményeit. Magyarország új alkotmánya alkotmányos garanciát ad a nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítésére és a nemzetközi jog általánosan ismert szabályainak betartására – hangsúlyozta.

Kiemelte a P cikket, amely szerint a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, melynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. Az elnök ezek közül a megvédendő természeti erőforrások közül a vízkészlettel foglalkozott részletesebben, azzal például, “hogy milyen rövidlátó – mondhatni esztelen – módon szennyezzük el vizeinket”.

Az ENSZ Közgyűlésének 67. ülésszaka alkalmából adott fogadáson, amelyet a New York-i Waldorf-Astoria Hotelben tartottak, Barack Obama, az Egyesült Államok elnökével és felesége, Michelle-lel is találkozott, sőt fotózkodott is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik