Nagyvilág

Gyurcsányt koppintotta Obama kihívója

Romney „őszödi beszéde” az amerikai elnöknek kedvez.

A republikánus elnökjelölt kedden ismertté vált beszéde, amelyben becsmérlően nyilatkozik demokrata párti ellenfele potenciális választóiról, álomba illő választási ajándék Barack Obama számára. Mitt Romney ezzel akkora öngólt lőtt, hogy egyes megfigyelők már “game changerről”, azaz döntő mozzanatról beszélnek, amellyel a kihívó elvesztette a novemberi elnökválasztást.

Becsmérli a szavazókat

A videofelvétel tanúsága szerint Romney gyakorlatilag élősködőnek minősíti Obama potenciális szavazóit, azaz a választópolgárok mintegy felét. Ezzel ellenfelei malmára hajtja a vizet, hiszen a demokraták rendre azt a képet sulykolják a volt wisconsini kormányzóról: ő a szívtelen multimilliomos, aki semmit sem ért a középosztálybeliek és a szegények gondjaiból.

“Nekem az a feladatom, hogy ne törődjek ezeknek az embereknek a sorsával” – mondta Romney arról a “47 százalékról, amelyik nem fizet jövedelemadót, és egyébként is Obamára szavaz”. Romney elővigyázatlan megjegyzése ráadásul egy dúsgazdagok részvételével tartott adománygyűjtő rendezvényen hangzott el. Nem csoda, ha az interneten máris viccek csipkedik a republikánus jelöltet.

Kaotikus a kampánya

A videofelvétel akkor került nyilvánosságra, amikor Romney kampánya kezd kifulladni.

Amerikai médiák, így a Politico hírportál szerint kaotikus viszonyok jellemzik Romney kampánystábját – éppen akkor, amikor a választási hadjárat a célegyenesbe fordul.

Romney a vetélytársa közreműködése nélkül is képes gáncsot vetni saját magának – írta a The Washington Post. Egyszerűen nincs világos üzenete arról, hogy mit és miként csinálna jobban, mint Obama. Romney kampányának fő gyengesége abban rejlik, hogy mindeddig nem bírt megszabadulni az érzéketlen gazdag imázsától. Ezzel szemben Obama hitelesen adja elő a középosztályért harcoló politikust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik