Nagyvilág

Safarov szabadon engedése aggasztja Fülét

Stefan Füle (stefan füle, )
Stefan Füle (stefan füle, )

Aggodalmának és sajnálatának adott hangot csütörtökön Jerevánban Stefan Füle bővítési és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos annak kapcsán, hogy Azerbajdzsánban szabadon engedték Ramil Safarovot.

A biztos egy Örményországban tartott szemináriumon szólalt fel, és önmérsékletre intett az örmény katonatársát Magyarországon baltával meggyilkoló, s ezért elítélt azeri tiszt ügyében. „Tudom, hogy nagyon nehéz pillanat ez az örmények számára, és nem akarok a közelmúlt eseményeinek részleteinél időzni, de engedjék meg, hogy kifejezzem mély aggodalmamat és sajnálatomat azért a kárért, amelyet a békében és a bizalomban okozott az, hogy Ramil Safarov kegyelemben részesült és néhányan ünnepelték a bűneit” – mondta Stefan Füle.

A biztos Jerevánban úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja az örmények érzéseit és ahhoz való jogukat, hogy azokat békésen kifejezzék, de a tettek és a szavak terén is mértékletességre szólította fel őket. A biztos kifejtette, hogy véleménye szerint csakis a béke és a közepes és hosszú távú stabilitás és kiszámíthatóság jelenthet megfelelő alapot ahhoz, hogy Örményország élni tudjon „hatalmas potenciáljával”, amihez Füle szerint meg kell szüntetni a konfliktus fenyegetését.

„Nincs más lehetőség. Ezért különösen nagy hálával szeretnék adózni azoknak a civil szervezeteknek, amelyek a bizalom megteremtésén dolgoznak Hegyi-Karabahban” – hangoztatta az uniós biztos, aki szerint ezt az értékes munkát folytatni kell, bármilyen nehezek legyenek is a körülmények.

Ramil Safarov azeri katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik