Nagyvilág

A kormány tudta, baj lesz az azeri kiadatásból

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

A magyar belügyminisztérium már Safarov átadása előtt néhány nappal 24 órás őrzést szervezett Azerbajdzsán nagykövetségénél, valamint a követi rezidenciánál.

Erről Azerbajdzsán budapesti nagykövete számolt be egy azeri honlapnak, közölve, hogy még mindig kap fenyegető leveleket azzal összefüggésben, hogy Magyarország átadta az azeri hatóságoknak Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet. Vilayat Guliyev a vesti.az című azeri honlapnak elmondta: tárgyalnak a magyar kormánnyal arról, hogy folytassák az Azerbajdzsán nagykövetségénél, valamint a követi rezidenciánál már az átadás előtt elrendelt 24 órás védelmet. A követ közölte: egyelőre csak a magyar fél foganatosít biztonsági intézkedéseket.

A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy a magyar rendőrség ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan felügyeli azokat a házakat is, ahol a követség munkatársai laknak. „A magyar felet haladéktalanul értesítjük a hozzánk beérkező, fenyegető tartalmú elektronikus levelekről és telefonokról. Ők (a magyar szervek) nagyon gyorsan és szakszerűen reagálnak” – tette hozzá.

Az örmény terrorszervezetek nemcsak a budapesti követséget, de Azerbajdzsán más országokban lévő képviseleteit is célba vehetik. Ezért a diplomaták biztonsága szavatolásának a kérdése is szerepelt az azeri diplomáciai képviseletek vezetőinek napokban tartott tanácskozásán – fűzte hozzá a nagykövet.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Közben a Demokratikus Koalíció (DK) közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz az azeri kiadatás ügyében – közölte a párt szerdán az MTI-vel. Molnár Csaba, a DK-hoz tartozó független képviselő szeptember 5-én az iránt érdeklődött írásban a miniszterelnöknél, vajon az azeri baltás gyilkos kiengedésével a kormány „nem valamelyik, a Fidesz vagy Orbán Viktor szívének kedves hazai nagyvállalkozó zsíros azerbajdzsáni üzlete előtt egyengette-e az utat”.

A  DK közölte: a kormányfő nevében válaszoló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nem adott választ nyolc konkrét kérdésük egyikére sem, ezért döntöttek a közérdekű adatigénylés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik