Nagyvilág

Tájékoztatást kért a Gripen-ügyben az ügyészség Ausztriától

gripen (gripen, )
gripen (gripen, )

A Legfőbb Ügyészség az osztrák féltől kért tájékoztatást arról, hogy van-e magyar érintettje a Gripen vadászgép beszerzési ügyének, amelyben Ausztriában vádat emeltek júniusban - hangzott el a Klubrádióban.

Mint Sinku Pál, legfőbb ügyészségi tanácsos elmondta, hivatalos tájékoztatást kértek az Eurojuston – az Európai Unió ügyészségi hálózatán – keresztül a szervezet osztrák tagjától, hogy a Gripen-ügyben “Magyarországot, illetőleg magyar embereket érintő nyomozás folyik-e Ausztriában”, illetve szükségesnek látják-e, hogy a magyar fél eljárást kezdeményezzen. A bécsi ügyész egy nyilatkozata szerint az osztrák ügynek nincs olyan szála, amely Magyarországon, vagy magyar állampolgár által elkövetett bűncselekményre utalna – tette hozzá.

Amennyiben a vádirat tartalmaz olyan tényállítást, amely szerint valóban megvesztegettek magyar politikusokat a vadászrepülőgépek beszerzése során, akkor feltehetően erről az osztrák hatóságoknak bizonyítékokkal is kell rendelkezniük, ám ezeket “mind a mai napig nem kaptuk meg” – emelte ki a tanácsos.

Eddig négy országban folyt nyomozás a Gripen-ügyben: Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Csehországban. A magyar ügyészség mindegyik esetben kérte, hogy ha tudnak bármilyen magyar szálról, akkor azt tudassák Magyarországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik