Belföld

Utasszállítót fogtak el a kecskeméti Gripenek

repulogep(210x140)(2).jpg (repülőgép)
repulogep(210x140)(2).jpg (repülőgép)

Az olaszországi NATO-parancsnokság riasztotta a Honvédség légierejét. Még nem tudni, hogy műszaki hiba történt, vagy elbambult a Boeing kapitánya.

Sikeresen „elfogott” egy Törökországból érkező utasszállítót csütörtök délután a Honvédség két harci repülője. A Boeing 738-as ezt megelőzően Románia légterében nem lépett kapcsolatba a légi irányítással, így az olaszországi NATO-parancsnokság a magyar vadászgépek készenlétének fokozását, majd alfa riasztását rendelte el.

A Honvédség gépei 12 óra 38 perckor szálltak fel, majd a magyar légtér északnyugati határa felé kísérték a Boeinget. A légtérből való kilépése előtt egy perccel az utasszállító végül bejelentkezett a magyar légi irányításhoz, majd 13 óra előtt elhagyta az országot.

A vadászgépek riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség – jegyezte meg a szaktárca közleménye. Arról nem szólt a tájékoztatás, hogy végül miért nem lépett kapcsolatba idejében az utasszállító kapitánya a légi irányítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik