Nagyvilág

Az Oscaron „állnak bosszút” az irániak?

A világszerte Amerika-ellenes tüntetéseket okozó iszlámellenes film miatt a hollywoodi filmünnep bojkottjára buzdítja hazáját az iráni filmhivatal vezetője.

Iránnak mindaddig bojkottálnia kellene az Oscart, amíg az Amerikai Filmakadémia el nem ítéli az Egyesült Államokban készült iszlámellenes filmet – mondta Dzsávad Samakdári. Az egész arab világban felháborodást keltő mű 1,5 milliárd muzulmánt sértett meg az iráni filmhivatal vezetője, a kulturális miniszter helyettese szerint. Ezért arra biztatja az ország Oscar-nevezettjének kiválasztásáért felelős filmes bizottságot, hogy visszakozzon a jelöléstől.

A testület már kiválasztotta, hogy melyik alkotást támogatja. A Je habeh Kand (A Cube of Sugar, Egy kockacukor) című film egy esküvőről szól, amely temetésbe fordul, amikor a vőlegény egy rokona meghal. Döntésük akkor lesz végleges, ha a kormány is elfogadja.

Az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakán részt vevő iráni elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban elítélte a Mohamed prófétát kigúnyoló amatőr produkciót, ugyanakkor mérsékletre intette a film ellen tiltakozókat.

Az Oscar-jelöléseket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniát pedig február 24-én rendezik Hollywoodban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik