Nagyvilág

Világszerte muszlimok támadják az amerikai követségeket

Több muzulmán országban is dühös demonstrálók vonultak az Egyesült Államok nagykövetségeihez a pénteki ima után.

Szudánban, Iránban, Afganisztánban, Indonéziában és Bangladesben is százak-ezrek tüntettek pénteken a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. Tuniszban és Kartúmban sikerült is behatolniuk az amerikai követség területére.

Tuniszban gyújtogatás kezdődött a képviselet területén. A rendőrök rálőttek a tüntetőkre, öten megsebesültek. Kartúmban a létesítmény külső falára másztak fel a tiltakozók, és közülük tucatnyian bejutottak a körülkerített területre. A rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, egy tüntetőt viszont halálra gázolt egy rendőrautó.

A szudáni fővárosban, Kartúmban nagyjából ötezer feldühödött tiltakozó megtámadta a német és a brit nagykövetséget. Többen fölmásztak a német követség tetejére, letépték a német zászlót, és kitűzték a helyére az iszlám lobogót. Betörtek ablakokat, és tüzet gyújtottak a bejáratnál. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a tömeget.

Iránban, Teheránban a pénteki ima után több ezren vonultak az utcára, Amerikát és Izraelt szidalmazták. A film újabb kísérlet az Egyesült Államok részéről, hogy megállítsa az iszlám növekvő befolyását – mondta Ahmed Dzsannáti ajatolláh.

Az iszlám köztársaság legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatolláh követelte, hogy az amerikai hatóságok büntessék meg a film készítőjét. “Az amerikai kormány és a cionisták a fő gyanúsítottjai ennek a gyalázatos, bódultan elkövetett bűncselekménynek, amely világszerte összetörte a muzulmánok szívét” – idézte az ajatolláhot az iráni állami sajtó.

Banglades fővárosában, Dakkában körülbelül tízezer ember tüntetett, amerikai és izraeli zászlókat égettek. A tömeg megpróbált eljutni az amerikai nagykövetséghez. A tüntetők a pénteki ima után gyűltek össze az ország legfontosabb mecseténél, s többek között azt skandálták, hogy “zúzzátok össze a zsidók fekete kezeit”. A demonstráció helyszínén a rendőrség különleges alakulatának több száz tagja vízágyúkkal figyelt a rendre, s megakadályozta, hogy a tömeg az amerikai követség elé vonuljon.

Közben a Pentagon bejelentette, hogy az amerikai tengerészgyalogság egy gyorsreagálású szakaszt küldött a jemeni fővárosba, hogy megerősítsék az amerikai nagykövetség védelmét. ”Ez részben a jemeni nagykövetségünknél az utóbbi két nap során történtekre adott válasz, részben pedig elővigyázatossági intézkedés is” – jelentette ki George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik