Nagyvilág

Orbánt szeretnék az Egyesült Államok elnökének

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

A The American Prospect nevű online újság szerint a magyar miniszterelnök elkötelezettebb az ultrakonzervatív ideológiák mellett, mint a jelenlegi republikánus elnökjelölt, Mitt Romney.

A The American Prospect nevű online újság abból csinál viccet, hogy a mostani republikánus elnökjelöltnél már csak a magyar miniszterelnök lehetne rosszabb. Ezért is ajánlják Mitt Romney helyett Orbán Viktort az ultrakonzervatív Tea Party figyelmébe.

A liberális újság felsorolja a magyar kormányfő intézkedéseit az elmúlt két év során. „Jó példaként” említik Orbán fáradozásait a munkanélküli segély megvágása, a kollektív bérszerződések korlátozása és a nyugdíjkiadások csökkentése érdekében. Ironikusan dicsőítik, hogy Orbán kipurgálta a magyar médiából azokat a tévéprogramokat és hírcsatornákat, amelyek nem osztották a Fidesz nézeteit. Az is tetszik nekik, hogy a kormányfő annyira megosztottá varázsolta a társadalmat, hogy amiatt mindennapossá váltak Budapesten a demokráciát követelő tüntetések, illetve az, hogy a parlamenti képviselők már annyira gyűlölik egymást, hogy most már még egy pohár italra sem ülnének le egymással.

Még Gyurcsány Ferenc is – bár nem név szerint, de az éhségsztrájk kapcsán – megemlítődik a cikkben, amikor a Republikánus Párt tervei és az Orbán-kormány választási regisztrációval kapcsolatos rendszere kerül szóba. A The American Prospect szerint az amerikaiaknak ismerősen csenghetnek a magyar kormány tervei, amivel a szavazás előtt lezárnák a voksolásra regisztrálás lehetőségét, ezzel is korlátozva az utolsó pillanatban döntő, Orbán-ellenes hangokat.

A lap megjegyzi, talán az egyetlen dolog, amiben a magyar kormányfő különbözök a republikánus elnökjelölttől, az a vonzódása Vlagyimir Putyin Oroszországa felé. Ám Mitt Romney külpolitikai nyilatkozataiból jól látszik, hogy valójában lényegében mindegy, kivel van Amerika jóban. Ezért ez igazán nem lehet akadálya annak, hogy Orbán Viktor legyen az elnök – ironizál a The American Prospect.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik