Nagyvilág

Egyiptom: Washington lépjen fel a próféta meggyalázása ellen

egyiptom foci (egyiptom)
egyiptom foci (egyiptom)

Az egyiptomi vezetés szerint nemzetközi egyezmények alapján kellene fellépnie a sértő alkotással szemben az Egyesült Államoknak.

Az egyiptomi kormány kérte szerdán Washingtont, hogy határozottan lépjen fel egy feltehetőleg az Egyesült Államokban készített videofilm alkotói ellen, mert a felvétel “erkölcstelen és sértő” Mohamed prófétára nézve.

A kairói kormány üléséről kiadott közlemény szerint a film “minden emberi értéket megsért a mások vallásának és hitének tiszteletben tartása terén”. Hisam Kandil kormánya kéri ezért az Egyesült Államokat, hogy tegyen lépéseket a videó készítői ellen a nemzetközi egyezmények alapján, amelyek tiltják a faji, etnikai és vallási ellentétek szítását.

A Youtube videomegosztóra feltett 14 perces felvétel a próféta életétből vett jeleneteket mutat, azt sugallva, hogy törvényen kívüli kapcsolatból született, és feltűnik egy nővel való szexuális együttlét közben is.

Egyelőre kétségek vannak az alkotók kilétét illetően: egyiptomi források szerint Amerikában élő koptok lehetnek, más források szerint viszont egy Kaliforniában élő izraeli-amerikai állampolgár állhat mögötte.

Teherán “aljasnak” minősítette a filmet. Az iszlám köztársaság határozottan elítéli az iszlámot ért sértést, és együttérez a “megsebzett iszlám nemzettel” – jelentette ki Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő, aki szerint az amerikai kormány “az ilyen aljas ügyek esetében rendszeresen és folyamatosan hallgat, s ez a fő oka az ilyen tettek megismétlődésének”.

A kabuli elnöki iroda egy közleményben “bűncselekménynek” nevezte a felvétel elkészítését, amivel másfél milliárd muzulmán hívő érzelmeit sértették meg. Kabul szintén kérte, hogy akadályozzák meg a felvétel terjesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik