Nagyvilág

Egyiptom katonákat küldött a Sínai-félszigetre

Katonákat, harckocsikat, páncélozott katonai járműveket és harci helikoptereket vezényelt a Sínai-félszigetre, hogy kiszorítsa onnan az egyre harciasabb szélsőséges fegyvereseket.

Több száz egyiptomi katona és több tucat katonai jármű érkezett el-Arís városába, az észak-sínai közigazgatási központba, majd szemtanúk látták, amint a gépfegyverekkel felszerelt páncélozott járművek továbbhajtottak az izraeli határnál fekvő Sejk-Zuveid felé, ahol két napja egyiptomi harci helikopterek csapást mértek feltételezett iszlamista fegyveresekre.

A fegyveres összecsapások vasárnap este kezdődtek, amikor tizenhat egyiptomi rendőr meghalt, hét pedig megsebesült egy ellenőrzőpont elleni támadásban, szintén a határ közelében. Egyiptomi harci helikopterek válaszul szerdára virradóra csapást mértek feltételezett iszlamista fegyveresekre, és több mint húszat megöltek közülük.

Az izraeli kormány felszólította Kairót, hogy gondoskodjon “a rend és a biztonság” helyreállításáról a Sínai-félszigeten, de az 1978-ban kötött Camp David-i békeszerződés értelmében a félsziget nagy része demilitarizált övezet, ami megnehezíti a terroristákkal szembeni fellépést.

Izrael csütörtökön közölte, hogy beleegyezését adta a szélsőségesek elleni katonai fellépésre a félszigeten. A helyi törzsi vezetők is beleegyeztek abba, hogy a katonaság és a rendőrség állítsa helyre a biztonságot a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik