Nagyvilág

Martonyi kiakadt Safarov szabadon engedése miatt

martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )
martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )

"Végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő" Martonyi János szerint, hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak. A külügyminiszter szerint Svájc segíthet a magyar-örmény kapcsolatokban kialakult feszültség enyhítésében.

Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez – közölte Martonyi János szerdán. A tárcavezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hétfői berni látogatásakor Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében.

Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak, a kormány jóhiszeműen járt el az azeri katonatiszt kiadatásának ügyében, és nem volt gazdasági háttere a lépésnek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk. Ha ebben tud segíteni Svájc, “akkor mi ezért hálásak vagyunk” – mondta Martonyi.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége egy örmény terrorszervezettől, Martonyi János kijelentette: “A szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni.”

Kommunikációs hiba okozhatta a bajt

A kabinethez közel álló források szerint a tárcák közötti hibás információáramlás vezethetett ahhoz, hogy Magyarország múlt pénteken kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. A BruxInfónak nyilatkozó forrás azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (amely döntött a kiadatásról) elsősorban jogi alapon vizsgálta meg a kiadatási kérelmet, és úgy látta, hogy jobb, ha az azerbajdzsáni baltás gyilkos a hazájában tölti le a büntetését. A Külügyminisztérium viszont, amely a politikai következményeket mérlegelhette volna, túl későn kapott információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik