Nagyvilág

4 és fél évet kapott Kasperszkij fiának elrablója

Az orosz katonai bíróság 4 év és 6 hónap szigorított fegyházbüntetésre ítélte a világhírű Kaspersky Laboratory vezére fiának elrablóját.

Az egyik katonai különleges alakulat kapitányaként szolgáló Alekszej Usztyimcsuk négy tettestársával ez év áprilisának közepén rabolta el Jevgenyij Kasperszkij, az egyik legnépszerűbb vírusirtó szoftvergyártó cég alapítójának, tulajdonosának és irányítójának 20 éves fiát. Az orosz titkosszolgálat egy héten belül nyomára jutott a tetteseknek, és egy összehangolt akció keretében sikerült épségben kiszabadítani az ifjú túszt, akiért 3 millió euró összegű váltságdíjat követeltek az elrablói.

Az öt elkövető közül a hatóságnak négy személyt a váltságdíj-előleg felvételének ígéretével sikerült lépre csalnia – őket egy közúti ellenőrzésnek álcázott akció során tartóztatták le. Az ötödik túszejtőt szintén fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni egy elhagyatott lakásban, amelynek szaunájában épségben találták meg az elrabolt Ivánt.

A nyomozás során kiderült, hogy az eszmei szerző, és az egész akció irányítója a kommandós kiképzésben részesült Usztyimcsuk volt, aki őszinte és feltáró jellegű vallomást tett, mindvégig együttműködve a nyomozókkal. Négy tettestársának – a háromtagú Szaveljev családnak és Gromov nevű ismerősüknek – ügyét a bíróság külön eljárás keretében tárgyalja. A főbűnös ügyvédje szerint ügyfele vádalkut kötött a hatósággal a rá kiszabandó büntetés enyhítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik