Közélet

Így szabadultak ki a Szíriában elrabolt magyarok

hajdu jános-tek (hajdu jános, tek)
hajdu jános-tek (hajdu jános, tek)

Hétfőn vagy legkésőbb kedden érkezhet haza az a három magyar, akiket még augusztus közepén raboltak el Szíriában, és a hétvégén szabadultak ki a fogságból. Erről a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója beszélt hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hajdu János szerint óramű-pontosságú akció volt a kiszabadítás.

A három magyar a körülményekhez képest jó fizikai állapotban van, mentálisan azonban megviselte őket a fogva tartás, de már teljes biztonságban vannak – mondta a TEK főigazgatója.

“Egy közel két hétig tartó és egy óraműpontossággal végrehajtott műveletnek a végén vagyunk. (…) Sikerült a foglyokat úgy kiszabadítanunk, hogy nem kellett értük pénzt fizetni, és nem is sérültek” – közölte Hajdu János, hozzátéve, hogy a kiszabadítás nem fegyverrel, hanem tárgyalásos úton történt.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a korábban rendőrként dolgozó három magyar, Hajdu János azt felete: valószínűleg azt, amihez értettek, tehát a kutyakiképzést.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. Ezzel kapcsolatban a magyar terrorelhárítók főigazgatója azt mondta: ha a három szír is Magyarországon tartózkodik majd, őket is meg fogják hallgatni. Hozzátette, a tartózkodási engedélyek kiadása a bevándorlási hivatal hatáskörébe tartozik. “A TEK jelenleg három magyarral foglalkozik, az ő menekítésüket intézi” – szögezte le Hajdu János. Hozzátette: elképzelhető, hogy hétfő délután sajtótájékoztatót tartanak az ügyről.

A TEK főigazgatója szombaton jelentette be a három magyar kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jó állapotban, biztonságban vannak.

A másik szíriai emberrablási ügyben nincsenek új információk. Április végén ismeretlen fegyveresek elhurcoltak két magyar állampolgárságú férfit, amikor rablótámadás történt egy cég telephelyén, az ország északkeleti részén. Május elején a TEK munkatársai Szíriába utaztak, hogy a szír hatóságokkal együttműködve épségben ki tudják szabadítani az elrabolt két magyart. Róluk azóta nincs hír.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint “a sorozatos emberrablások” miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik