Nagyvilág

Orbán engedte el a baltás gyilkost?

Örmények haragja (magyar zászló, )
Örmények haragja (magyar zászló, )

A haszon kétséges, a negatív következmények azonban már most láthatók. Nem sok jót jósolnak Magyarországnak a szakértők. Állampapírok kontra erkölcs és etika.

Orbán Viktor egyezett bele a baltás gyilkos kiadásába – ezt állítja Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külpolitikai osztályának vezetője. A Newtimes.az portálnak adott nyilatkozatában elmondta: egy évig folytattak titkos tárgyalásokat a magyar kormánnyal Ramil Safarov Azerbajdzsánnak való kiadatásáról. „Az ügy megoldásában döntő szerepe volt az Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatása alatt elért megállapodásnak” – jelentette ki a vezető.

Lezárt ügy?

Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait – áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott közleményében.

Jelezték ugyanakkor, Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja. A közlés szerint Magyarország a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján járt el.

Balázs Péter szerint „nagyon súlyos lépés”, hogy Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal a kiadatás miatt.  Az egykori külügyminiszter az ATV Híradójának arról beszélt, hogy „igen rossz fényt vet Magyarországra politikai és erkölcsi értelemben, hogy áruba bocsátható egy börtönben ülő bűnöző”.

Kovács László, az MSZP külügyi kabinetjének vezetője az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként kezdeményezi a parlamenti testület rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását, és arra a kormány illetékeseinek meghívását.

„A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy” – közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője.

Spontán és elhibázott

Deák András orosz külpolitológus szerint oka volt annak, hogy a magyar kormány korábbi álláspontját megváltoztatva pénteken úgy döntött, kiadja az azeri hatóságoknak Safarovot. Hogy ez az ok a sajtóban is megjelent 2-3 milliárd eurós kölcsön vagy egy intenzív gazdasági expanzió terve volt, kérdéses. Az azonban – a szakértő szerint – biztos, hogy a lépés meggondolatlan, elhamarkodott és hibás volt.

„Ez mindenképpen egy 180 fokos fordulat. Nyilvánvaló, hogy valamit akarunk az azeri elnöktől, akinek Safarov szabadon engedése volt a feltétele. Csak úgy nem adtuk volna ki a férfit. Innentől kezdve pedig a kérdés már inkább az, hogy egy kész üzletbe mentünk bele, vagy csupán előleget fizettünk, és most rohanunk biankó csekkel a kezünkben a pénzünk után” – mondta lapunk megkeresésére Deák András. A külpolitológus úgy véli, elvárható lett volna egy ilyen helyzetben a magyar kormány részéről, hogy garanciát kérjen az azeri féltől arra vonatkozóan, hogy a Magyarországon életfogytiglanra ítélt férfi hazájába visszatérve folytatja majd a büntetését, és az örmény fél részére is valamiképpen előkészítse a kényes ügyet. Ilyesfajta óvintézkedésnek azonban „nyoma sincs”.

„Spontán, elhibázott döntésnek tűnik, amelynek a hatása akár évek múlva is érezhető lesz. Minősíti a magyar kormányt, és a ‘de azt ígérték az azeriek, hogy…’ típusú magyarázkodás innentől kezdve már kevés lesz a nemzetközi botrány lecsillapításához. Akár uniós szinten is megnehezülhet országunk kapcsolattartása, és a gátlástalanság, a pénzért bármire képes hatalom képzetét köti hazánkhoz a nemzetközi színtéren. Ár-érték arányban egyelőre úgy tűnik, erősen veszteséges üzletet kötöttünk, messziről sem látszik a haszon” – tette hozzá.

A szakértő úgy saccolja, pár héten belül elül a botrány, a címlapokról is lekerül az ügy, de mindenképpen referenciapont lesz a jövőre nézve. Visszatáncolni pedig „most már lehetetlen”.

Kilóra

„A 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlására ment ki a játék, ez az egész csupán a pénzről szól – ezt már Badalján Edvárd örmény-szakértő mondta a Hír24 kérdésére. – Tudni lehetett, hogy valami készül, és a két ország bizonyos feltételek mellett alkut köt majd. Az azeriek jól jártak az üzlettel, előnyös vásárt csináltak, kötelezettségük pedig egyáltalán nincs. A magyar félre nézve azonban komoly következményekkel jár majd az ügy: a világszerte erős gazdasági és politikai háttérrel és befolyással rendelkező Örményország várhatóan minden szinten erős nyomást gyakorol majd a nagyobb hatalmakra.”

A két ország hivatalos kapcsolatainak megszakítása az egyik legsúlyosabb lépés, a legkeményebb diplomáciai jelzés, amire Örményországnak – Badalján Edvárd szerint – minden oka megvolt. „Egy gyilkost – aki baltával megöl egy alvó embert – kiadni a hazájának, csak azért, hogy valakik nagy pénzt kaszáljanak, helyrehozhatatlan döntés. Mindenképpen hosszú út lesz, rengeteg nehézséggel, amelyekkel a magyar kormánynak innentől kezdve szembe kell néznie.”

Nagyon súlyos politikai figyelmeztetésnek minősül ez a lépés Valki László nemzetközi jogász szerint is, aki az MTI-nek azt mondta: ilyen akkor fordul elő, amikor az egyik állam úgy érzi, hogy vele szemben a másik állam nagyon súlyos jogsértést, vagy politikailag nagyon ellenséges cselekedetet hajtott végre. A kapcsolatok megszakítása az utolsó lépés szokott lenni két ország konfliktusában, a szakértő szerint szemmel láthatóan az örmény félnek az a feltételezése, hogy volt egy bizalmas megállapodás a két kormány között arról, hogy az elkövetőt szabadon fogják bocsátani.

Hősként tisztelik

A PanARMENIAN.net örmény hírportál szerint azeri állami tisztviselők és közintézmények vezetői „közleményeikben védelmükbe veszik e gyűlöletes bűncselekményt”, és Safarovot nemzeti hősként tisztelik Azerbajdzsánban. Elmira Szulejmanova azerbajdzsáni ombudsman nemrég kijelentette: „Safarovot példaként kell állítani a fiatalok elé.”

Nemcsak szóban, tettekben is bizonyítják hálájukat: egy azeri portál információi szerint Safarovot előléptették, ingyen lakást kapott és nyolc évre visszamenőlegesen fizetést.

Beindultak az örmények a világhálón

Közben nem tétlenkedtek az örmény számítógépes kalózok sem, ugyanis megtámadták az azerbajdzsáni államfő honlapját, és felrakták rá annak az örmény katonának a fényképét, akit Safarov 2004-ben brutálisan meggyilkolt. 

A Facebookon pedig Anti-Safarov oldalt indítottak, ahová rengeteg – Magyarországot is hibáztató – kép és bejegyzés került fel. Csakúgy, mint Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalára, ahol a posztolók magyarázatot várnak a miniszterelnöktől a kiadatással kapcsolatban. Illetve csak vártak: szombaton dél körül ugyanis már nem lehetett üzenetet hagyni az oldalon.

Bocsánatot kérünk Örményországtól…” néven szintén a legnépszerűbb közösségi portálon csoportot hoztak létre, melynek tagjai „a kormány aljas tetteivel kapcsolatos véleményt , és annak megoldási javaslatait” gyűjtik össze az oldalon.

Az egyik legnagyobb online aukciós portált is elérte a kiadatás híre: az Ebayen 3 milliárd euróért árulják Magyarországot.

Obama magyarázatot vár

Mint arról korábban beszámoltunk, Jerevánban paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját Örményország Köztársasági Pártjának hívei, miután Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. Az Egyesült Államokat is aggasztja a kegyelem: Washington arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri baltás gyilkost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik