Nagyvilág

Szükségállapot Louisianában

isaac trópusi vihar (izsák trópusi vihar)
isaac trópusi vihar (izsák trópusi vihar)

Barack Obama szövetségi szintű szükségállapotot rendelt el Louisiana államban, az Isaac trópusi vihar jelentette fenyegetés miatt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a louisianai helyi hatóságok igénybe vegyék a szövetségi állam pénzügyi segítségét a természeti csapás elleni védekezésben. A louisianai, alabamai és mississippi vezetés állami szinten már korábban kihirdette a rendkívüli állapotot. Obama hétfőn arra utasította a szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatalt és az országos hurrikánközpontot, hogy segítsék a fenyegetett államok katasztrófavédelmi erőfeszítéseit.

Az Isaac, amely az előrejelzés szerint akár 2-es kategóriájú hurrikánná is erősödhet, várhatóan szerdán, vagyis pontosan 7 évvel a Katrina hurrikán után érheti el az amerikai szárazföldet, valahol Florida és Louisiana között. A szél sebessége meghaladhatja az óránkénti 160 kilométert.

A közelgő vihar miatt hétfőn több ezer – egyes források szerint több tízezer – embert érintő, kötelező kitelepítést rendeltek el a louisianai New Orleans és az alabamai Mobile több, alacsony fekvésű elővárosában.

A republikánusok, akik a floridai Tampában tartják elnökjelölt-állító országos konvenciójukat, a térségben tomboló vihar miatt a hétfői megnyitó után azonnal keddre napolták el a tanácskozás folytatását. Joe Biden demokrata párti alelnök hétfőn bejelentette, hogy a vihar miatt elhalasztja floridai kampányútját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik