Nagyvilág

Újra veszélyben New Orleans – ezreket telepítenek ki

Vihar (vihar, egyesült államok, )
Vihar (vihar, egyesült államok, )

Kötelező kitelepítést rendeltek el hétfőn az Isaac trópusi vihar által fenyegetett New Orleans több elővárosában.

Az evakuálások Lafitte, Crown Point és Barataria lakosait érintik. A valószínűleg hurrikánná erősödő Isaac központja várhatóan helyi idő szerint kedd éjjel vagy szerda reggel éri el az Egyesült Államok szárazföldi területeit. A közelgő ítéletidő miatt Alabama, Louisiana és Mississippi állam kormányzója szükségállapotot hirdetett, és nem kizárt, hogy a kitelepítést további városokra is kiterjesztik. New Orleans körül olyan települések lakosait evakuálják, amelyek kívül esnek azon a megerősített védőgát-rendszeren, amelyet 11 milliárd dollárból építettek ki a Katrina hurrikán pusztítása után.

A Katrina 2005. augusztus 29-én söpört át New Orleanson, több mint 1800 ember halálát és több milliárd dolláros kárt okozva. A katasztrófavédelem által elkövetett mulasztások és a humanitárius segélyintézkedések késése erősen megtépázta George W. Bush akkori elnök és vele együtt a republikánus kormányzat tekintélyét.

A republikánusok a napokban Tampában tartják az elnökjelölt-állító országos konvenciójukat. Noha az Isaac várható pusztításai valószínűleg elkerülik majd a floridai várost, a párt vezetése úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett hétfő helyett keddre napolja el az érdemi tanácskozás megkezdését. Joe Biden amerikai alelnök hétfőn bejelentette, hogy a vihar miatt elhalasztja floridai kampányútját.

Az Isaac veszélyezteti a Mexikói-öböl partvidékének olajfinomítóit – ezek adják az amerikai kapacitás 40 százalékát -, valamint a térségbeli kőolaj- és földgáz-kitermelést is. Az Egyesült Államokban kitermelt olaj 23 és a gáz 7 százaléka innen származik. A termelést több üzemben felfüggesztették. 2008-ban a Gustav, majd az Ike hurrikánok komoly pusztítást végeztek a régió olajlétesítményeiben és vezetékeiben.

A térség lakosai elkezdték az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag felhalmozását, emiatt több töltőállomásról benzinhiányt jelentettek.

Haitin az Isaac következtében 19-en életüket vesztették, hatan pedig eltűntek. A karibi államban, ahol 15 ezer embert telepítettek ki a vihar miatt, 335 ház megsemmisült, további 2346-ban károk keletkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik